Hapšenje Darija Delibašića, osumnjičenog da je sa još nekoliko osoba oteo i držao u zaočeništvu turskog državljanina T.K. koji ima i državljanstvo BiH u Sarajevu, ali i regiji je odjeknulo kao prvorazredni skandal.

U svim vijestima o njegovom hapšenju posebno se naglašava činjenica da je Dario sin Mirze Delibašića, proslavljenog košarkaša, najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena i jednog od najomiljenijih sportskih ličnosti u nekadašnjoj Jugoslaviji. Gdje god je živio i igrao, Mirza Delibašić je za sobom ostavio neizbrisiv trag velikog sportiste, ali i ličnosti neponovljivih ljudskih i moralnih vrlina, piše Slobodna Bosna.

POVEZANO
Mirza DelibašićPOMALO TUŽNA PRIČA O MIRZI DELIBAŠIĆU: Stigao je na "krov svijeta", ali je onda slijedio sunovrat...

Dario Delibašić

Neposredno nakon vijesti u njegovom hapšenju zbog učešća u otmici na Ilidži stigla je još šokantnija informacija da je Dario Delibašić prije nekoliko godina osuđen u Italiji na šest godina zatvora kao član kriminalne organizacije koja je u tu zemlju prebacivala drogu preko država iz bivše Jugoslavije, Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske. Delibašić je osuđen u odsustvu, a kaznu nije služio jer BiH nema sporazum sa Italijom o izručenju osuđenih osoba. Italijanski mediji su ga dovodili u vezu sa jednim od krupnijih narko-dilera sa ovih prostora, Crnogorcem Lukom Dacićem koji je prije nekoliko godina uhapšen u Trstu gdje je boravio sa lažnim dokumentima uprkos tome što i on u odsustvu osuđen na sedam godina zatvora.

Kako je i kada Dario Delibašić ušao u društvo regionalnih narko-dilerskih kapitalaca, ko su osobe sa kojim je je na Ilidži oteo turskog državljanima, vjerovatno će otkriti istraga koju vodi Kantonalno tužilaštvo. Stariji sin legendarnog Mirze Delibašića, kako se činilo posljednjih godina, vodio je miran, obiteljski život sa drugom suprugom, televizijskom voditeljicom Tanjom Đurović. Bio je vlasnik vrlo posjećenog restorana «Cakum-pakum» u centru Sarajeva, karakterističnog po domaćoj, gotovo porodičnoj atmosferi i ugođaju.

Dario Delibašić

PRINC SA OŽILJCIMA Dario Delibašić je jedino dijete iz braka Mirze Delibašića sa Beograđankom Brankom. Mirza je krajem sedamdesetih godina bio ne samo vrhunski sportista, nego i najšarmantniji, najpristojniji, najljepši i najpoželjnji mladić u tadašnjoj zemlji. Njegov brak sa naočitom Beograđankom iznenadio je i njegove najbliže prijatelje, a pogotovo je bio šokantan njihov razlaz do kojeg je došlo tokom zajedničkog života u Madridu gdje je Delibašić sa ogromnim uspjehom igrao za kraljevski klub «Real Madrid». Po Sarajevu su kružile različite «službene» verzije razloga kraha braka Mirze Delibašića, a u svakoj je odgovornost bila vezivana za njegovu suprugu, njenu narav i manire. Mirza o tom nikada nije govorio, iako je bilo očigledno da ga je teško podnio i da se teško odrazio na njegovu kasniju karijeru, pa i zdravlje. U nekim izjavama je prepričavao anegdotu kako je «formalizovao» kraj svog prvog braka: poruku bivšoj ženi da se razvodi i da će brinuti za nju i sina Darija napisao je je na kutiji njegovog omiljenog «artikla» - sarajevskog «Marlbora» i ostavio isped vrata njenog beogradskog stana.

Dario Delibašić

Mirza Delibašić će se ponovo oženiti 1986.godine. Nova supruga bila je tih godina jedna od najboljih sarajevskih košarkašica Slavica Šuka sa kojom je uskoro dobio sina Danka. Mirza je bio izuzetno brižan, požrtvovan otac, posvećen obojici sinova. Starijeg Darija, iako su živjeli udaljeni, od najranijeg djetinjstva je usmjeravao prema sportu, pogotovo pema košarci. Preko svojih beogradskih sportskih prijatelja i kolega nadzirao je i ohrabrivao njegov košarkaški razvoj.

NE, OKREĆI SE SINE Tokom ratnih godina koje je u najvećoj mjeri proveo u Sarajevu, Mirzu Delibašića su srpski mediji u stravičnoj propagandnoj kampanji optuživali za najmonstruoznija zlodjela nad Srbima u opkoljenom Sarajevu. On je te bespredmetne, sumanute, zločinačke optužbe teško preživljavao brinući se kakve posljedice one mogu imati na maloljetnog sina Darija koji je sa majkom živio u Beogradu gdje su ovakve optužbe nailazile na plodno i ratoborno tlo. Isto je važilo i sa njegovog prijatelja i kuma pjevača Davorina Popovića čija je familija tokom rata bila smještena kod njegovih prijatelja u Crnoj Gori.

Mirza Delibašić je odmah po okončanju rata počeo raditi na dolasku sina Darija iz Beograda u Sarajevo. Do njega su stizale uznemirujuće vijesti da mu stariji sin, uprkos nesumnjivom talentu ne provodi dovoljno vremena među koševima, već da sa beogradskim vršnjacima i prijateljima upražnjava aktivnosti karakteristične i rasprostranjene među beogradskim tinejdžerima tokom ratnih 90-ih godina, plastično opisane u filmovima iz tog doba koji su se bavile omladinskom supkulturom tog vremena, poput «Rana», «Mi nismo anđeli» i drugih.

Govorilo se da je jedan od važnijih likova u formativnim godinama Darija Delibašića bio Zvezdan Slavnić, problematični sin Zorana Moke Slavnića, proslavljenog srpskog košarkaša i velikog prijatelja Mirze Delibašića koji mu je, na neki način, karijeru sina «ostavio u amanet». Slavnić-junior koji je bio nekoliko godina stariji od Darija će još kao maloljetnik početi puniti stupce «crnih hronika» u srpskim novinama zbog nasilničkog ponašanja, kriminala, a u «ozbiljan» kriminalni svijet se «upisao» nakon što je 1998.godine iz pištolja ubio mladića koji se «nabacivao» Slavnićevoj tadašnjoj djevojci pjevačici Kseniji Pajčin. (Ona će 10-ak godina biti ubijena u mahnitom ljubomornom zločinu njenog tadašnjeg mladića koji je nakon toga počinio i samoubistvo).

POVEZANO
Ksenija Pajčin 3POTRESNO! Prije 4 dana pojavila se POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA KSENIJE PAJČIN PRIJE tragičnog događaja!

Nakon višegodišnje zatvorske kazne Zvezdan Slavnić je nastavio starim putevima «slave», hapšen je i zatvaran za razna razbojništva, posljednji put u Njemačkoj zbog pljačke juvelirnica.

Važna ličnost tokom beogradskih ratnih i poratnih godina za Darija Delibašića, tvrde njegovi tadašnji poznanici, bio je Haris Brkić, jedan od najtelentovnijih košarkaša koji je na nikada razjašnjen način likvidiran u decembru 2000. godine na parkingu ispred sportske dvorane u kojoj je trenirao. Brkić je karijeru počeo u sarajevskoj «Bosni» a na počeku rata je, jedva punoljetan, sa roditeljima odselio u Beograd. Nastupao je za «Partizan» i podgoričku «Budućnost», pa čak i za selekciju SR Jugoslavije koja je ih godina bila prvak svijeta. Međutim, tokom karijere, a pogotovo nakon likvidacije sa mafijaškim potpisom, Brkića se u medijima dovodilo u vezu sa nekim od opasnih momaka sa beogradskog asfalta i nečistim poslovima kojima su se bavili.

NI MI NISMO ANĐELI... Mirza Delibašić je, kako rekosmo, odmah nakon rata počeo poduzimati sve da starijeg sina skloni sa beogradskih vatrenih ulica, iščupa iz zavodljivog delikventskog miljea, privlačnog, ali i fatalnog za mladiće njegovog uzrasta. Proslavljeni košarkaš je bio presretan i ponosan kada se Dario kao punoljetan, odrastao i osviješten momak odlučio nastavak života provoditi sa njim i njegovom familijom, suprugom Slavicom i sinom Dankom u Sarajevu i maštao i činio sve da Dario nastavi briljantnu košarkašku priču i nadogradi golemu karijeru svoga velikog oca. Koliki je ugled, autoritet i poštovanje Mirza Delibašić imao u svijetu košarke, ne samo u Sarajevu i BiH (možda ovdje i najmanje!) svjedoči to da je na njegove «lijepe oči» Dario Delibašić, još neafirmiran košarkaš 2000.-2001. godine zaigrao sa prvi tim jednog od najboljih hrvatskih i eksjugoslovenskih klubova KK «Zadra» koji je u toj sezoni igrao Europsku ligu šampiona. Dario Delibašić nije dobio mnogo prilike da se nametne u Zadru, ali je za njegovog tada već teško oboljelog oca Mirzu sama činjenica da je uspio u starijeg nasljednika vratiti na pravi, sportski put, pod koševe i to u gradu njegovog velikog prijatelja Krešimira Ćosića, bila ogromna satisfakcija i nagrada za sve višegodišnje strepnje, trud, strahove...

Mirza Delibašić je umro u jesen 2001. godine u 47-oj godini života. Nije dočekao da vidi puni razvoj sportske karijere starijeg sina, karijere koja nakon njegove smrti nije ni postojala. Nije mu bolest dopustila ni da bude uz mlađeg, tada 15-godišnjeg sina Danka, koji nije realizirao ništa od svoga ogromnog talenta.

Košarkaška karijera Darija Delibašića ugasila se, dakle, nakon smrti oca se vrlo brzo završila. Mediji su pisali da mu je «Zadar» ostao dužan ozbiljnu količinu novca. Nije poznato da je prije hapšenja Dario Delibašić bio «odranije poznat organima gonjenja» (barem u Sarajevu i BiH). Moglo ga se u posljednjih deceniju i pol vidjeti da se kreće u krugovima koji nisu baš krivično i zakonski najčistiji, ali za koje «krugove», političke, privredne, vjerske... u današnjoj BiH ne bismo to isto mogli reći.

U predstojećem periodu doznat će se vjerovatno mnogo više o tome o Dariju Delibašiću i njegovim tajnim poslovima za koje nisu znali ni njegovi najbliži, kako su ovih dana zaprepašteni razvojem događaja govorili medijima. Da, ono što već sada više nego dobro znamo jeste da njegov otac to nije nikako, nipošto i ničim zaslužio: Mirza je zadnje dane života proveo u radosnom uvjerenju da je svoje najveće poraze, izdaje i uvrede, osobne i profesionalne, ostavio za sobom i da nema mjesta za nove i bolnije, ako se išta novije i bolnije od onoga što je proživio, njemu i ikome drugom moglo desiti. A, dodatnu bol i razočarenje Mirzi, koji je sebe uložio u Sarajevu, bilo bi da se ovaj grad pretvorio u ratno-poratni, kriminalizirani, mračni, nasilni Beograd iz kojeg je po svaku cijenu želio iščupati sina.