Trudnica se objesila nekoliko sedmica prije nego što je trebala na ovaj svijet donijeti svoje drugo dijete.

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/A.N.

Kate Willcocks (36), patila je od teškog oblika post-porođajne depresije mjesecima nakon što je rodila kćerkicu Iris 2014. godine.

Zbog toga je išla na terapiju i medicinsko osoblje je vjerovalo da joj je bolje. Ali, u 30. sedmici nove trudnoće, 12.08. prošle godine, pronađena je mrtva u svojoj kući, nakon što je počinila suicid vješanjem. Bebica koju je nosila u svom stomaku također je umrla.

Gospođa Willcocks ostavila je iza sebe dvije rukom napisane poruke, u kojima je napisala: «Stuarte, ne dolazi, žao mi je» i «Žao mi je zbog svega, ti si sjajan, voljela bih kada bih mogla vratiti vrijeme unazad».

Njeno beživotno tijelo pronađeno je u ostavi u njenom domu u Lewishamu (Velika Britanija).

Njen suprug Stuart Willcocks na sudskom saslušanju koje je ovih dana održano o ovom slučaju u Southwarku izjavio je da je Kate prolazila kroz težak period. Prije nego što je hospitalizirana dvaput je pokušala počiniti suicid, uzimajući velike količine lijekova.

Bolnica hitan slučaj

- Razgovarao sam s njom o tome. Pokušali smo pronaći pomoć. Nisam siguran da je ona stvarno željela oduzeti sebi život. Mislim da je to bio očajnički poziv upomoć.

Imala je tešku depresiju. Zatvorila se u sebe. Posljednji put sam s njom razgovarao na dan kad je preminula i bila je prilično odsutna. Međutim, nije dala nikakvu indikaciju da namjerava počiniti suicid.

Stuart je naveo da de Kate oporavila od inicijalne post-porođajne depresije, ali kad je ponovo zatrudnjela početkom 2016. godine, njeno stanje se pogoršalo.

Između četvrtog i šestog mjeseca 2016. godine imala je terapiju u jednoj psihijatrijskoj ustanovi i vjerovalo se da joj je bolje.

Konsultan psihijatar dr. Anupama Yadava čak tvrdi da je prilikom razgovora koji je imala s Willcocksovom dvije sedmice prije samoubistva ona djelovala entuzijastično i kao da jedva čeka novu bebu... Nije bilo nikakvih znakova da pacijentkinja planira suicid.

Međutim, ova stručnjakinja je potvrdila da je depresija poseban rizik tokom trudnoće, posebno u zadnjem trimestru, kada se stanje depresije može pogoršati.