Izbo ju je nasmrt nožem, a kad su pred stan stigli specijalci, otvorio je vrata, predao se i priznao zločin. To su neke nove pojedinosti o ubistvu Sarajke Katane, 46-godišnjakinje iz Kloštar Ivanića (Zapadna Moslavina, Hrvatska) koju je u ponedjeljak ujutro u njenom stanu u Bad Schallerbahu (Austrija) ubio dvije godine mlađi suprug Dragan.

Upravo on je pokrenuo brakorazvodnu parnicu koja je trajala, a posljednje ročište održano je prošlog mjeseca na sudu u Ivanić Gradu.

ZAKLJUČANA KUĆA. U Vukovarskoj ulici 15 H u Kloštar Ivaniću neožbukana prizemnica iz koje je Drago u nedjelju krenuo u Austriju zaključana je.

- Ona je radila kao crv. Išla je od jutra od šest sati orat i kopat i vraćala bi se oko 10 navečer. Uvijek je nasmiješena bila. Što se prelomilo, vrag je doš’o među njih. Čula sam da je on pio neke tablete, izjavila je jedna od susjeda u ulici.

- Proš’o sam rat, poginuo mi je bratov sin, ali ovo me slomilo. Kako ću ja sad u kuću njihovima - kroz suze će 67-godišnji otac Dragana Katane, koji živi samo nekoliko stotina metara dalje od kuće u kojoj su mu živjeli sin i snaha s dvoje djece od 13 i 18 godina.

- Ona je ostavila njega i djecu prije možda godinu i otišla u Austriju. Šta je bilo među njima, ne znam. On je tražio rastavu i znam da je trajao sud. Mi smo se doselili iz Kiseljaka 1994. godine, radio sam ja u Njemačkoj, a i Drago je radio četiri godine u Njemačkoj. Čuo sam da je s djecom vikend prije bio kod nje i da je sve bilo u redu. Vratio se s djecom i ponovo otišao u nedjelju i onda se to desilo. Tragedija, velika tragedija, što da vam kažem - u nevjerici nastavlja otac i pita ima li šanse da mu se sinu sudi u Hrvatskoj.

Ubistvo Sarajke Katane 1

KĆERKA ČULA NA VIJESTIMA. Svega stotinjak metara dalje kuća je u kojoj žive Sarini roditelji i sestra.

- Mi smo na vijestima doznali šta se dogodilo. Njena je kćerka prepoznala zgradu i čula da joj je majka ubijena. Kad je Sara otišla u Austriju, živjela je kod sestre šest mjeseci, a on je htio doći k njoj, ali ona još nije imala posao i stan. Onda je on podnio zahtjev za rastavu i mislio da ona neće pristati, ali ona je pristala.

Već je osigurala i sobu i upis u školu za sina i htjela ga je odvesti sa zadnjeg ročišta sa sobom, ali nije bilo socijalne radnice pa je sud odgođen za peti mjesec. U četvrtak se Drago s djecom vratio iz Austrije i unuci su nam rekli da je sve bilo u redu. Sara je njemu rekla da može doći ako neće raditi gluposti. Nije ona bila ta koja je htjela rastavu... - tvrde roditelji ubijene.

NASILAN PREMA KĆERKI? Ali, dodaju kako je Dragan bio nasilan i da je u njihovoj kući intervenirala policija i to na poziv njihove kćerke. Sara je tada već bila u Austriji.

Sara Katana dobila je posao u tamošnjem hotelu Valentino. A onda je napravila grešku. Suprugu od kojeg se razvodila rekla je svoju adresu. Sara Katana još je jedna u nizu žrtava ostavljenih supruga. I da apsurd bude veći - ona nije bila ta koja je željela razvod. Dragan se, navodno, liječio od depresije, bio je dobar i vrijedan, ali i nasilan.