Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijeli su juče krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv pjevača Halida Muslimovića.

Ova informacija potvrđena je za Glas Srpske u SIPA.

POVEZANO
Halid Muslimović gitaraISPOVIJEST HALIDA MUSLIMOVIĆA O UBISTVU NJEGOVOG OCA: "Ovo prvi put govorim ovako..."

Poznatog pjevača terete da je počinio krivična djela pranje novca i prevara i da je stekao protivpravnu imovinsku korist od najmanje 209.273 KM (preračunato, oko 105.000 eura).

- Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv H.M. podnesen je 21.09. Oštećeno je lice iz Australije na način da je dovedeno u zabludu i da je osumnjičenom u više navrata na svoju štetu putem novčanih transfera ili u gotovini predalo najmanje 209.273 marke. Osumnjičeni H.M. se tereti da je sa ciljem prikrivanja izvora i omogućavanja daljeg korišćenja, sredstva podizao u gotovini, znajući da su stečena na nezakonit način, odnosno činjenjem krivičnog djela prevara - potvrdili su u SIPA.

POVEZANO
Enis Muslimović nezgoda 1ENIS MUSLIMOVIĆ, sin poznatog pjevača Halida DOŽIVIO saobraćajnu nezgodu

Prema informacijama "Glasa", oštećena je Sonia Bašić iz Melbournea (Australija) koja je ranije u javnost iznijela tvrdnje da ju je Muslimović oštetio za oko 400.000 dolara.

U desetom mjesecu prošle godine u Osnovnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje Muslimoviću koji je optužen da je u julu 2018. godine verbalno i fizički napao Bašićevu nakon što je tražila da joj vrati novac koji mu je davala.

POVEZANO
Halid Muslimović terenPJEVAČ HALID MUSLIMOVIĆ ULAZI U POLITIKU: Evo koja ga je stranka kandidovala za skupštinu!

Bašićeva je svjedočeći otkrila da je Muslimovića upoznala tokom njegove turneje po Australiji 2015. godine i da mu je tokom trogodišnje ljubavne veze, uključujući putne troškove i desetine međunarodnih transfera novca putem Western Uniona, na račune Muslimovića prebacila skoro 400.000 dolara.

Ona je tvrdila da joj je obećavao da će joj vratiti novac, a kad je doznala da je obmanuta i da od toga neće biti ništa, doputovala je u BiH i suočila se sa Muslimovićem koji ju je, kako se navodi u optužnici, na putu od Prijedora prema Banjaluci u svom vozilu prvo verbalno, a potom fizički napao. Muslimović je na suđenju negirao sve optužbe tvrdeći da mu je "sve napakovano".

POVEZANO
Halid Muslimović nezgoda Beograd 17/02/2017HALID MUSLIMOVIĆ O NESREĆI U BEOGRADU: "Vozio sam 40 km/h, djevojka je naletjela na retrovizor"