Hasan el-Hariri, doktor kojem je u napadu barel-bombom na njegov dom 2014. godine ubijeno sedmero djece, poginuo je u bombardovanju u pokrajini Daraa, na jugu Sirije. U trenutku pogibije ovaj liječnik imao je 46 godina.

Bio je među prvima koji se pridružio mirnim protestima u Darai u trećem mjesecu 2011. godine, koji su nakon brutalnog odgovora režima, vodili prema građanskom ratu u Siriji.

Hasan je zajedno sa drugim doktorima iz područja osnovao poljsku bolnicu za liječenje ranjenih civila i boraca.

Te 2014. godine, dr. el-Hariri stigao je kući nakon rada u bolnici, da bi ugledao potresne scene stradanja svoje familije i položio u zemlju beživotna tijela svoje sedmero djece, umotane u deke.

Samo je njegova kćerka, najmlađe od njegovih osmero djece preživjela napad. Nekoliko dana kasnije, Hasan se vratio na ruševine kuće da sakupi stvari koje su ostale iza njegove djece i u tom trenutku pala je granata i on je teško ranjen gelerom u glavu.

Nakon liječenja u Jordanu, dr. el-Hariri insistirao je da se vrati u Siriju kako bi nastavio sa liječenjem ranjenih.

“I dalje vidim školske torbe, odjeću i igračke moje djece. To me čini još odlučnijim da slijedim svoj san o uspostavljanju pravde i borbi protiv brutalnog režima”, izjavioo je dr. Hasan u intervjuu za Al Jazeeru u 2014. godini.

U utorak, 12.03.2017., doktor iz Darae poginuo je u napadu na grad. Poginuo je u napadu avijacije. Prema izvještajima, pogođen je u stomak i srce.

Ljudi širom svijeta na društvenim mrežama uputili su izraze saučešća i divljenje za osobu koja je neumorno spašavala ljude oko sebe, čak i nakon što je izgubio cijelu svoju familiju.

Oni koji su mu bili bliski, kažu da je dr. Hasan bio posvećen svom poslu i da se veoma trudio da pomogne svima oko sebe.

Hasan el-Hariri 1