Već sa prvim danima ljeta u nekim tuzlanskim naseljima pojavile su se zmije, koje su izašle iz svojih skrovišta, o čemu su stizale vijesti i u gradskim naseljima Batva, Crvene Njive, ali i u koritu male riječice Jale koja protiče kroz Tuzlu. Najnoviji primjer je prije nekoliko dana da je pojava najezda zmija kod Male Pijace u koritu Jale izazvala kod građana okolnih zgrada paniku, jer je primjećeno desetak zmija prilične dužine koje su građani sa zgražanjem posmatrali.

ZABRINUTI GRAĐANI. Njihova dužina je dostizala više od metar i po što je zabrinulo stanovnike ovog naselja jer je najezda zmija na istom mjestu koje su izašle iz korita Jale više puta, a u blizini su naselja, ispod mosta kojim svakim danom prolaze najviše građani.

– Najezda zmija je posljedica, najvjerovatnije, tople zime i pojačane najezde glodara koje zmije koriste za svoju ishranu, ali panici nama mjesta iz razloga što mnoge zmije nisu otrovne. U našem području zmije otrovnice su poskoci i šarke i one su najčešći razlozi ugriza sa intoksikacijama. U posljednja tri mjeseca u našoj Klinici za infektivne bolesti UKC Tuzla upućeno je 28 pacijenata sa sumnjom na ugriz otrovne zmije, potvrdila nam je prim.doc.dr. Dilista Piljić , specijalista infektolog, koja se svakodnevno sreće sa ovakvim pacijentima, te dodaje.

– Od toga, 9 bolesnika je zadržano na bolničkom liječenju, a uglavnom se radilo o srednjem teškim kliničkim slučajevima. Jedan bolesnik je bio u teškom stanju šoka, ali smo poduzeli sve adekvatne mjere liječenja i bolesnici su se oporavili i otpušteni kući, kao zdravi. Moram napomenuti da postoje ugrizi zmija koje nisu otrovnice i u najvećem broju slučajeva tako da u tim slučajevima i nemamo ugrize udružene sa toksikacijama ugriza. Trenutno na našoj klinici se liječi bolesnik iz Sapne, koga je ugrizao poskok i koji je imao težu kliničku sliku šok, ali na svu sreću se javio na vrijeme i adekvatno se oporavio i ide danas kući, istakla je doc.dr. Piljić.

KOJI SU NAJOPASNIJI UGRIZI? – Najopasniji su ugrizi na dijelovima tijela koji su dobro prokrvljeni, a to su jagodice prsta, na vratu i trupu. Važno je da li je ugriz uslijedio kroz otkriveni dio tijela ili kroz odjeću, da li je i koju količinu otrova zmija ubrizgala u ljudsko tijelo. Takođe su opasni ugrizi djece obzirom na količinu otrova i na malu tjelesnu masu djeteta.

Treba izbjegavati kontakt sa zmijama, treba hodati uhodanim stazama, izbjegavati hodanje po stjenama i kamenjarima. Ne treba dirati zmiju, čak i ako je mrtva. U prirodi treba koristiti zaštitnu opremu. Pri lovu na zmije obavezno treba ponijeti opremu, povesku, serum antiveperinu sa spricama i iglama za jednokratnu primjenu, naglasila je doc.dr. Dilista Piljić, koja se u jednom poglavlju knjige “Infektologija” autora prof.dr. Seada Ahmetagića, načelnika Infektivne Klinike UKC Tuzla, osvrnula, između ostalog, na područje liječenja ugriza zmija.

- Knjiga je izašla ove godine, namjenjena je za studente i liječnike. Unjoj smo se osvrnuli i na bolesti koje uzrokuju toksini životinja, pojasnila je.

- U slučaju da dođe do zmijskog ugriza i da je došlo do trovanja zmijskim otrovom (bolesnik ima jaku bol na mjestu ugriza otok, kožna krvarenja) hitno treba da se javi u nadležnu zdravstvenu ustanovu, gdje će mu se pružiti adekvatna prva pomoć i takve bolesnike treba obavezno hospitalizirati, istakla je doc.dr. specijalista infektolog Dilista Piljić, piše Oslobođenje.