U posljednjih nedjelju dana u Srbiji od groznice Zapadnog Nila umrlo je šestoro ljudi, dok su od te bolesti oboljele 54 osobe, naveo je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u evropskim zemljama radi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Njihovi podaci kažu da po broju oboljelih i umrlih na Starom kontinentu prednjače Italija i Grčka.

Evropski centar još nije objavio podatke za posljednju nedjelju, ali u posljednjem izvještaju objavljenom 23.08. navedeno je da je za nedjelju dana najveći broj oboljelih prijavljen u Italiji 60, Grčkoj 31, Rumuniji 25, Mađarskoj 19, Francuskoj dva, dok je van teritorije EU u Izraelu registrovano 49 slučajeva, a u Srbiji 33 oboljela.

U istoj izvještajnoj nedjelji prema podacima spomenutog centra, najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u Grčkoj- sedam, Rumuniji- pet, Italiji - tri, dok su u Srbiji registrovana četiri smrtna ishoda, navedeno je na sajtu Batuta.

Najviše oboljelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada je oboljelo 303 ljudi, a umrlo 35 pacijenata.

Bolest prenose zaraženi komarci, a ove godine prvi oboljeli pacijenti registrovani su dvije nedjelje ranije u odnosu na prethodnu sezonu, a tome su pogodovali klimatski uslovi.

POVEZANO
Komarac Groznica Zapadnog NilaPOTVRĐENO IZ INSTITUTA: Prvi slučaj groznice zаpаdnоg Nilа u Bosni i Hercegovini!