Jedan državljanin Bosne i Hercegovine, a u pitanju je mladić Hamza Kurtović, smrtno je stradao u oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u njemačkom gradu Hanau.

Naime, naknadnim provjerama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, generalni konzula BiH Lucijano Kaluža je obavijetio MIP BiH da je nastradala osoba, koja je bila stalno nastavljena u SR Njemačkoj i koja je porijeklom iz BiH ipak imala bh. državljanstvo.

- Ministarstvo inostranih poslova BiH izražava saučešće porodici stradalog državljanina BiH, kao i porodicama svih drugih ubijenih u ovom terorističkom napadu - nevodi se.

Pojedini mediji javljaju da su roditelji nastradalog 20-godišnjeg mladića porijeklom iz Prijedora.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanauu smrtno je stradalo 11 osoba. Mnoge žrtve pucnjave su imigrantskog porijekla, javili su ranije njemački mediji pozivajući se na policijske izvore.

Pucnjava Njemačka 20/02/20

Napadač Tobias R., ekstremno desničarski terorista, pronađen je mrtav u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije. Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe. U njegovom stanu je pronađeno i tijelo njegove majke, a sumnja se da ju je on ubio.

Ministar policije njemačke savezne države Hessen Peter Beuth izjavio je da je motiv napada u Hanauu ksenofobija te da su 43-godišnji napadač Tobias R. i njegova majka pronađeni mrtvi s prostrjelnim ranama u njegovom domu.

U Hanauu, gradu istočno od Frankfurta, u srijedu navečer ubijeno je osam osoba kada je napadač izveo dva oružana napada na nargila-barove.

Po pisanju lista Bild, napadač je prvo ispred nargila-bara "Midnight" ubio troje i ranio jednu osobu. Potom se odvezao u kvart Kesselstadt, gdje je upao u "Arenu", drugi bar istog tipa, i ubio još petero te ranio četvero ljudi.   Jedna je osoba naknadno preminula pa se broj umrlih povećao na devet.

Policija je nakon toga u stanu napadača otkrila tijelo 72-godišnje žene i tijelo napadača te vjeruje da je počinio suicid. Napadač je, prema Beuthu, Nijemac.

Tobias R. iza sebe je ostavio manifest na 24 stranice i nekoliko videa u kojima opisuje svoj život. Dijelove tog manifesta objavili su njemački mediji, a iz njega je vidljivo da je napadač bio ekstremni desničar koji je imao psihičkih problema.

POVEZANO
Hanau terorizam Hamza 1OČAJAN otac mladog Bosanca ubijenog u Njemačkoj: "Zovem ga, a moj Hamza se ne javlja..."