Broj umrlih od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je na 1.523 na kraju petka, nakon što je tog dana umrlo 143 ljudi. Broj novih smrtnih slučajeva u provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom naziva Covid-19, u petak je porastao za 139. Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei. Ukupno 1.123 osobe u Wuhanu do sada su umrle od koronavirusa. Potvrđeno je i novih 2.641 infekcija širom Kine, čime je ukupan broj zaraženih - 66.492!

A kako navodi Vlada Kantona Sarajevo (KS) Pod zdravstvenom nadzorom u Kantonu Sarajevo je devet osoba, u okviru mjera kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva u vezi sa virusom korona.

Rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor ovih devet osoba izdato je od 01. do 13.02. ove godine, navedeno je iz Kriznog štaba, a prenosimo i cijelo obavještenje:

- Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju u KS, te provodi mjere epidemiološkog nadzora, informisanja i davanja preporuka u vezi sa pojavom Corona virus bolesti (COVID-19). U skladu s naredbom resornog federalnog ministarstva vrši se i organizovanje i koordiniranje rada kantonalnih zdravstvenih ustanova te daju preporuke shodno razvoju trenutne situacije.

- Implementacija plana pripravnosti u prethodnom periodu odnosila se na provođenje mjere stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor. U periodu 01.02 - 13.02.2020. godine za devet osoba je izdato rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor, izvršena je obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još uvijek borave na području Kantona Sarajevo, čime se provodi propisani epidemiološki nadzor. Ovime se uspostavio adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procjenu i reagovanje, navedeno je u Izvještaju Kriznog štaba.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze za stanovništvo EU/EEA i dalje se smatra malom. Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj slučajeva prijavljenih na tom području i dalje je nizak, a mjere zaštite su na snazi.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će i dalje djelovati prema planu pripravnosti, a sa ciljem zaštite zdravlja stanovnika Kantona Sarajevo.

(Doznajemo.com)