- Iz povjerljivih izvora Ekološki Pokret Otpor je dobio informaciju da uskoro STRABAG ruši svoju radionicu u Vranduku i da se vade metalni šipovi koji su smanjili protok rijeke Bosne – objavio je prof. Akif Smajlović iz spomenutog pokreta.

Naime, sve izgrađeno na mjestu hidroelektrane Vranduk i radionica kompanije Strabag pada u vodu i to nakon odluke da ova kompanija mora sve vratiti u prvobitno stanje. Razlog odluke leži u činjenici da je EBRD odlučila da je obustava radova i vraćanje na prvobitno stanje najbolje rješenje zbog toga što je Strabag izašao iz projekta, a hrvatski konzorcij nije uspio promijeniti stavke ugovora kod EBRD i nastaviti radove.

Profesor navodi da je ovakav rasplet nagovijestio još prije skoro dvije godine, te da su se posljedice cijelog projekta već počele osjetiti, na šta se možete podsjetiti u povezanom sadržaju.

POVEZANO
Vranduk 08/03/2018aPOČELA SE DEŠAVATI KATASTROFA KOD VRANDUKA: «Na ovo sam upozoravao, ali niko me nije slušao!»

Zamolili smo prof. Smajlovića za kratki komentar najnovijih informacija:

- Da li ovo znači definitivno odustajanje od hidroelektrane (HE) Vranduk i vraćanje Nacionalnog spomenika u prvobitno stanje vidjet ćemo. Ukoliko Elektroprivrede (EP) BiH pokuša ponovo izgradnju HE Vranduk slijedi zahtjev Gradskoj upravi da raspiše referendum na teritoriji cijelog grada. Na to je obavezuje Arhuska konvencija koju je potpisala BiH i ista je iznad svih zakona ove države. Vranduk kao simbol opstojnosti države kojeg nije uspio osvojiti ni Princ Eugen Savojski treba da posluži za razvoj eko i etno turizma – izjavio je spomenuti aktivist i ekolog.

Podsjetimo, u aprilu prošle godine pisalo se da bi kompanije «Končar» i «Euro-Asfalt» trebale nastaviti s gradnjom hidroelektrane HE Vranduk kod Zenice, čija je ukupna vrijednost 114 miliona maraka (57 miliona eura). Ovaj hrvatski konzorcij u kojem bi «Euro-Asfalt» bio podizvođač radova – prema tadašnjim najavama, zamijenio bi austrijski «Strabag», koji je 2017. godine od «Elektroprivrede BiH» zatražio raskid ugovora, nezadovoljan finansijskim uvjetima. Međutim, EBRD je trebala dati dozvolu za promjenu izvođača radova.

- Slijede protesti u tom slučaju i sudski spor zbog kršenja Arhuske konvencije. Raspoloženje u gradu je takvo da će doći do referenduma. «EuroAsfalt» nema licence i sigurno ne bi dobio prolaz kod EBRD. Tužilaštvo BiH je na potezu za izgubljene milone – komentar je prof. Smajlovića na ovo.

POVEZANO
Tigrasti komarac HE Zenica JanjićiKATASTROFA U ZENICI NA POMOLU? Prijeti invazija TIGRASTIH KOMARACA ako bude sagrađena HE Janjići!

(Doznajemo.com)