Još prije više dvije godine neki unutar hrvatske kompanije "Podravke" u Bosni i Hercegovini snažno su se usprotivili planovima te kompanije da na tržište u BiH plasira znatno nekvalitetniji proizvod, krem Lino lada, pod potpuno istim nazivom – ali sa bitno manje skupih sastojaka poput lješnjaka ili punomasnog mlijeka – u odnosu na onaj koji se prodaje na teritoriju Republike Hrvatske!

– Mi smo tada predlagali da naziv prozivoda bude drugačiji, no oni koji su tada odlučivali donijeli su odluku kakvu su donijeli – izjavio je izvor portala Doznajemo.com, govoreći pod uvjetom zadržavanja najstrože diskrecije.

Krem Lino lada s manje skupih sastojaka i bitno drugačijeg, lošijeg, ukusa, plasiran je, navodno, da bi "Podravka" svojim kremovima cjenovno na policama trgovina mogla biti konkurentna proizvođačima poput talijanskog "Ferrera". No, nikada do kraja nije objašnjenja tržišna logika takvog poteza – budući da u Hrvatskoj, gdje je većina prehrambenih proizvoda skuplja nego u BiH,  Lino lada košta koliko i u Bosni i Hercegovini.

Inače, Lino lada je "nasljednik" nekada izvrsnog proizvoda Kinderlada, kojeg je kompanija iz hrvatske Koprivnice proizvodila po licenci.

Podsjetimo, skandal su ovih dana otkrili i sprski mediji koji pišu da "Podravka" za srpsko tržište pravi "specijalne" proizvode, mnogo lošijeg kvaliteta od onih koje prodaje u Hrvatskoj.

Konkretan dokaz za to su kremovi u teglicama od 400 grama "Lino lada duo" i "Lino lada milk", u kojim ima mnogo manje lješnjaka i mlijeka nego u onim koji se prodaju u Hrvatskoj. Naime, u teglicama koje stižu na stolove srpskih sladokusaca ima svega 3% lješnjaka, dok u hrvatskim ima čak 12%... Osim toga, hrvatski krem "Lino lada milk" sadrži 21% punomasnog mlijeka u prahu, a u srpskom ima svega 14% obranog mlijeka. Zanimljivo je da se "osiromašeni" krem prodaje još u BiH i Makedoniji.

VOLIMO LOŠIJE? Dijana Jendrašinkin, direktorka odnosa s javnošću u "Podravki", objasnila je da je "Lino lada" za srpsko tržište promijenjena, jer se prava navodno Srbima nije sviđala.

– "Podravka" je do 2009. na tržištu Srbije nudila kremni namaz jednake recepture kao za tržište Hrvatske. Nažalost, takav proizvod većina potrošača u Srbiji nije prepoznala, već su ga smatrali previše različitim u odnosu na njihova očekivanja ukusa, teksture i ukupnog kvaliteta proizvoda. To smo primijetili 2007. godine, budući da smo ostvarivali vrlo nisku prodaju, a velike količine proizvoda koje smo isporučili vraćale su nam se nakon isteka roka trajanja. Od 2007. do 2009. počeli smo da tražimo uspješnije rješenje i novu recepturu proizvoda predstavili smo na tržištu 2009. godine – tvrdi Jendrašinkin.

POZIV NA BOJKOT. Za Gorana Papovića, predsjednika Nacionalne organizacije potrošača, prodaja škart "Lino lade" na srpskom tržištu nije iznenađenje.

– Odavno je poznato da mnogi proizvodi koji dolaze na naše tržište nemaju isti kvalitet kao original. To je vrijeđanje dostojanstva potrošača, koji treba da bojkotuju takve proizvode. Srbija ne smije da dozvoli da budemo smetljište ili deponija Evrope – ističe Papović.