U Medžlisu IZ Karlovac (Hrvatska) traju dva vrlo značajna projekta i objekta koja se grade i ovih dana završavaju. Naime, nakon ishodovanja potrebnih dozvola za građenje prihvatili smo se konkretne izgradnje munare u džematu Bogovolja i gasulhane u džematu Maljevac, piše Admir Muhić, glavni imam Medžlisa IZ Karlovac.

BOGOVOLJA: Džamija u Bogovolji počela se graditi 2005. godine. Ona je završena i stavljena u funkciju 2007. godine. Imam u ovom džematu je Almir ef. Šabić. Sve do prošle godine obavljane su preinake objekta u nazivu. Zapravo, bila je registrirana kao stambena kuća, a sada je objekat registriran kao sakralni, džamija u pravom smislu. Izvršene su i poneke građevinske preinake, što je sve uvedeno i prvodeno kroz papirologiju.

- Ove godine dobili smo dugoočekivanu građevinsku dozvolu za izgradnju munare uz džamiju. Pred sami mjesec ramazan otpočeli smo s izgradnjom na desnoj strani džamije, odmaknutu od desnog zida. Izvođač radova je domaća firma iz Ozlja. Pred Kurban-bajram munara je izgrađena i postavljen je alem-kamen. Radove na munari vodio je Zuhdija Imamović kojem je ovo 247. i ujedno najmanja munara u njegovoj građevinskoj karijeri. Njena visina je 15 metara i dobro se uklapa u taj prirodni abmijent. Po izgledu ona ima i akšam šerefu s vrlo lijepim dizajnom. Sada slijede finalni radovi na munari. Ovih dana pokušavamo iznaći rješenje za ogradu oko džamije u dužini od 140 metara (60 čelno i 2x40 sa strana). Munara se gradi iz vlastitih sredstava džematlija, ali i iz donacija. Njena vrijednost je 25.000 KM.

U osmom mjesecu smo dobili vrijednu donaciju u iznosu od 10.000 € od Semerkanda iz Turske. Još nam je potrebno 15.000 KM za ogradu oko džamije i dovršetak munare. Ukoliko bismo sakupili više sredstava odmah bismo mogli planirati izgradnju i imamske kuće uz džamiju, jer je stan od 45 kvadrata pretijesan, a stan bismo stavili u funkciju omladinskog kluba. Svečano otvaranje 4. džamije s munarom u Hrvatskoj planiramo na proljeće 2018. pred mjesec ramazan.

MALJEVAC: - Zbog prijeke potrebe i slabih sanitarnih uvjeta morali smo krenuti s projektom izgradnje gasulhane na mezarju u Širokoj Rijeci. Tim više što smo mi "konstitutivni" u Općini Vojnić pa je uz katoličku i pravoslavnu kapelicu "falio" muslimanski objekat na "njihovom" groblju. Vođeni tom logikom, ali i korištenja rekordnog 15%-nog udjela muslimana u ovoj općini 2009. godine uputili smo pismo namjere za izgradnju gasulhane. Općina Vojnić je 2016. godine ishodovala svu potrebnu dokumentaciju (projekat i dozvolu za građenje) te sve troškove sama snosila. Mezarje, iako je vakuf, vodi se na općini Vojnić, jer Zakonom o grobljima u RH ne može nitko biti vlasnik groblja osim jedinica lokalne samouprave.

U ramazanu ove godine počeli smo sa izgradnjom gasulhane. Ona je veličine 8x5, pola su prostorije, a pola terasa s natkrivenim trijemom. Ima jednu veliku prostoriju za gasul te dvije manje, sanitarni čvor i ostavu. Objekat je izgrađen i pokriven do Kurban-bajrama. Radove izvodi firma kao i u Bogovolji, s kojim smo sklopili ugovor na 30.000 KM, bez struje, vode i stolarije. Do sada sva sredstva bez donacija osigurao je isključivo džemat Maljevac. Razvedena je struja, postavljene vodoinstalacije i ugrađena je PVC stolarija. Trenutno se odvijaju fini radovi unutra te vanjska fasada. Uz objekat na ulazu planiramo asfaltirati 50 kvadrata dvorišta. Na terasi treba biti korito za uzimanje abdesta. Do završetka svih radova (na gasulhani i dvorištu) potrebno nam je još dodatnih 15.000 KM. Medžlis Islamske zajednice Karlovac ima tri džemata (Maljevac, Bogovolja i Karlovac) u kojem živi 2.300 muslimana. Ima tri imama i muallimu. U mektebima je 45 učenika, dok islamsku vjeronauku u 7 osnovnih i srednjih škola pohađa 130 učenika. Ova djeca su naša obaveza da im učinimo dostojnu vjersku infrastrukturu. Ovo je poziv svim dobrotvorima da sebe ugrade u vakuf i pomognu hajr izgradnju. Da Allah primi svaki trud. Amin! - zaključuje efendija Muhić.

Kontakti:

[email protected]

bos. br. +387(0)60/335-25-48

hrv. br. +385(0)98/194-27-14

Admir ef. Muhić - Glavni imam

Za one koji žele uplatiti novac:

MEŠIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ

Tomašićeva 12, 10 000 Zagreb

IBAN: HR22 2340 0091 1000 8546 6

PRIVREDNA BANKA ZAGREB Račkog 6, 10 000 Zagreb, Croatia

SWIFT: PBZGHR2X

(Uz naznaku: Maljevac-Bogovolja)