Poznati britanski teoretski fizičar Stephen Hawking umro je u dobi od 76 godina u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je njegova familija u srijedu u ranim jutarnjim satima.

- Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti, poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim.

- Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirisala su ljude širom svijeta, stoji u objavi.

Hawking, rođen u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Oxfordu, a doktorsku disertaciju iz kosmologije odbranio na Cambridgeu.

Od 1974. je bio član Kraljevskog društva iz Londona, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu tzv. crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Najpopularnije djelo mu je "Kratka povijest vremena" (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordne 237 sedmice.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć sintetizatora glasa.