Obraćajući se svojoj poštovanoj publici, a kao što su, kako kažu, i najavili za juni (koji je ujedno i završnica umjetničke sezone), u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) su pripremili iznenađenja i popuste.

- Naša želja je, da Vam se zahvalimo što ste bili uz nas i u ovoj umjetničkoj sezoni, stoga Vam omogućavamo dolazak na sve predstave u ovom mjesecu po jedinstvenoj cijeni ulaznica u iznosu od 10 KM za sve kategorije sjedišta. Provedite ugodne trenutke zajedno sa nama u prelijepom ambijentu Narodnog pozorišta Sarajevo uživajući u predstavama koje trebaju biti izvedene u mjesecu junu. Kao znak pažnje, neke od Vas nagradit ćemo i besplatnim ulaznicama. Ispratimo zajedno ovu pozorišnu sezonu, jer Vi ste bila naša inspiracija kako bi svaka naša premijera ugledala svjetlost dana. Vaš aplauz nas je vodio do zvijeda, gdje se ponekad činilo nemoguće popeti, ali uz Vas mi smo to uspjeli - navode iz NPS.

NPS - Buba u uhu

Predstava “Buba u uhu”, u režiji Admira Glamočaka, treba biti izvedena u petak, 10. 6. 2016. sa početkom u 19:30 h.

“Buba u uhu” jedan je od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove duhovite, otkačene i virtuozno napisane tekstove jako voli publika u cijelom svijetu. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.

NPS - Buba u uhu

U ponedjeljak , 13. 6. 2016. sa početkom u 19:30 h, publika bi trebala moći uživati u hit predstavi NPS, satiričnoj komediji “Prosjačka opera”, u režiji Kokana Mladenovića.

Komad "Prosjačka opera" je 1728. godine napisao John Gay, koji govori o jednoj državi koja se raspada, državi u kojoj ne postoji više nikakav moral, u kojem zakoni postoje, ali se primjenjuju isključivo na sirotinji, i u kojoj politika, izvršna vlast, sudstvo, policija i visoki kriminal rade zajedno protiv običnog, malog čovjeka.

U predstavi "Prosjačka opera" igraju: Andrea Aković, Darja Badnjević, Amina Begović, Mak Čengić, Vedran Đekić, Saša Krmpotić, Mirvad Kurić, Merima Lepić, Riad Ljutović, Emina Muftić, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Milan Pavlović, Sanela Pepeljak, Vedrana Seksan, Aleksadar Seksan, Ermin Sijamija i Slaven Vidak.

NPS - Buba u uhu

Očekuje se kako će utorak, 14. juni. 2016. biti idealna prilika da uživate u vrsnoj glumi doajena BH glumišta: Zijaha Sokolovića, Josipa Pejakovića, Vesne Mašić, i drugih, koji na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, sa početkom u 19:30 sati, trebaju izvesti dramsku predstavu "Divlje meso“, rađenu prema tekstu makedonskog pisca Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića.

Predstava je na eminentnim festivalima višestruko nagrađivana kako u BiH tako i u regiji.

NPS - Buba u uhu

U petak, 17. 6. 2016. u 19:30 h, na sceni NPS, te večeri solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, trebaju izvesti W.A. Mozartovu operu “Don Giovanni”, u režiji Aleksandra Nikolića.

NPS - Buba u uhu

U utorak, 21. 6. 2016. sa početkom u 19:30 sati, rezervisan je za izvedbu komičnog baleta “Pepeljuga”, u koreografiji Vasilij Medvedeva.

Uz soliste publika bi trebala uživati u igri Baletnog ansambla NPS, a sve uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom Darija Vučića.

Pepeljuga, u koreografiji i režiji Vasilija Medvedeva, nam donosi ovu lijepu bajku na jedan moderan i komičan način, a pri tome zadržavajući ljepotu klasičnog baletnog izraza. Ona nas vodi u svijet glamura i modne industrije. Ekstravagantna scenografija i kostimi upotpunjuju ovaj baletni spektakl. Scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović, pečat na neobične i orginalne kostime stavila je Amna Kunovac-Zekić.

NPS - Buba u uhu

"Rigoletto" (Rigoletto) Giuseppea Verdija, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, treba biti izveden u petak, 24. 6. 2016. od 19:30 h. U predstavi učestvuju solisti i Hor Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom treba dirigovati Ana Zorana Brajović, gošća iz Srbije.

"Rigoletto" je opera melodrama u tri čina, koju je napisao itaijanski kompozitor Đuzepe Verdi (Giuseppe Verdi). Libreto za ovu operu napisao je Frančesko Maria Pjave (Francesco Maria Piave), na italijanskom jeziku, prema drami Viktora Igoa "Kralj se zabavlja " (Le roi s’amuse).

Opera je premijerno izvedena 11.03.1851. godine u Veneciji.

Vaše Narodno pozorište Sarajevo!

(Doznajemo.com)