Familiju Karavezić u Crvenki (mjestu koje je širom regije poznato zbog ubistva pjevačice Jelene Marjanović Krsmanović) uznemirila je zmija od oko tri metra, koja se pojavila u srijedu, 18.05. ove godine, u dvorištu njihove kuće u Ulici Ivana Milutinovića. Zmija je ubrzo nestala, ali je ostao strah, pa se četvoro ukućana, prema tvrdnjama domaćina Vladimira Karavezića, trza na svaki šum u dvorištu, koje je puno šimšira i ostalog zelenila, odakle bi, kako strahuju, mogla da ih prepadne.

- Tako veliku zmiju u Crvenki dosad niko nije vidio. Kuća nam je pored Velikog bačkog kanala, gdje ima vodenih zmija, a jedna nam je prošle godine u ljetnjikovcu pala sa vinove loze na stol, ali se nismo uplašili, jer znamo da je bezopasna. Međutim, ovo što nam je sada ušlo u kuću, nije kanalska bjelouška, jer je tamna i zastrašujuće dugačka. Zbog nje se iz opreza krećemo kroz dvorište kao po jajima, navodi Vladimir.

Zmiju je u kući, prije podne oko 10.30, po povratku iz prodavnice, zatekla kćerka Karavezića, Nikolina (22).

- Šokirala sam se kad sam je vidjela. Pružila se cijelom stazom u dvorištu. Imala je sigurno tri metra. Glava joj je mala, sa dvije bijele fleke, a tijelo punije. Nisam smjela da joj priđem, ali sam je snimila mobilnim telefonom. Zaobišla sam je u širokom luku da bih mogla da uđem u kuću. Bila je mirna, opisuje Nikolina.

Karavezići ne znaju da li je zmija otrovna ili ne. Vladimir napominje da niko prije toga u Crvenki nije upozorio na pojavu otrovnica. Pominje se mogućnost da je zmija možda pobjegla iz nečije kuće, gdje je držana kao kućni ljubimac.

Iskusni pecaroši iz Crvenke i okoline, koji su vidjeli fotografiju zmije, snimljenu u dvorištu Karavezića, ubijeđeni su da taj gmizavac nije došao iz Velikog bačkog kanala. Oni smatraju da je riječ o smuku, koji se hrani glodarima, pa je u potrazi za njima ušao u kuću.

Stručnjaci naglašavaju da smuk, iako djeluje zastrašujuće, nije opasan, jer ne napada ljude, osim u rijetkim situacijama, kad se osjeća ugroženo.

Strah se uvukao i u komšijske kuće, a ljudi nemaju kome da se obrate za pomoć, jer ni u Crvenki, kao ni u cijeloj opštini Kula, ne postoji služba nadležna za hvatanje zmija, koje su, inače, kao ugrožena vrsta, zaštićene zakonom.

Izvor: Kurir.rs