Osim turista, Jadran su ove godine posjetila i dva kita, inače druge najveće životinje na svijetu. Jednog od njih ulovila je i kamera. Radi se o mužjaku koji je dugačak najmanje 15 metara!

Institut Plavi svijet (Blue World Institute) locirao je kita u utorak u južnom dijelu kanala kod Ražanca u Velebitskom kanalu.

Blue World Institute 1

Potvrdio nam je to Draško Holcer iz Instituta, koji je zajedno s ekipom izašao na mjesto gdje je kit posljednji put viđen od strane mještana.

Institut Plavi svijet (Blue World Institute) je na svom Facebook profilu  objavio fotografije velikog kita koji već danima pliva Velebitskim kanalom i napisali su ovo:

- Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice! Na žalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U slijedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno ali vridilo je.

- Kit kojeg smo vidjeli odrasla je životinja, pretpostavljamo duga 15-tak ili više metara.

- Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjavljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima, stoji u Facebook objavi.

Blue World Institute 1

Blue World Institute 1

(Doznajemo.com/24sata)