Meteorološki servis "AccuWeather" objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu. Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da bi zima na Balkanu mogla biti blaga - bez jakih temperaturnih oscilacija i velikih količina padavina?!

- Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine - prognozira meteorolog Džejson Nikols.

Umjesto toga, sporadične oluje bi se mogle pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

Audi šleper snijeg

- Ova regija mogla bi da ima duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedjelju dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri nedjelje - smatra meteorolog Tajler Rojs.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi "AccuWeathera".

- To će doprinijeti oskudnoj snježnoj sezoni u planinama - vjeruje Rojs.

Najoštrija zimska hladnoća, prema ovoj prognozi, zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju. Početak zime ne bi obilježio prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

POVEZANO
Tramvaj u snijeguPRIRODA OVOG LJETA UPUTILA ZNAK UPOZORENJA ZA SVE: Stiže nam zima i snijeg nezapamćeni godinama??

- Mogli bismo da vidimo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi kasnije u sezoni - dadao je Rojs.

Najviše snijega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snijega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije - prognozira se.

Aktivan početak sezone jakih vjetrova predviđa se za britanska ostrva, sjevernu Evropu i Skandinaviju.

Ove godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju Lorenco, koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom. Međutim, učestalost oluja ne bi trebala dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

- Oluje će biti najaktivnije početkom januara - predviđa meteorolog Rojs.

Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijete i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

- Drugi dio zime biće mnogo mirniji nego njen početak - predviđaju meteorolozi.

Audi šleper snijeg

Dok će oluje harati sjeverom Evrope, veće količine kiše i snijega trebale bi da donesu olakšanje za veći dio Evrope - od Portugala pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.

Rijeka Rajna je tokom ljeta opet presušila, a jesen nije donijela veće količine kiše koje bi pomogle u rješavanju teške situacije – navode meteorolozi.

- Iako će Pirinejsko poluostrvo napokon doživjeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovešće do bujanja vegetacije, što bi tokom proljeća i ljeta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara - upozoravaju oni.

U sjevernim Alpima očekuju se i velike količine snijega, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se snijeg počinje topiti, poput lavina i poplava.

POVEZANO
Mravi Ademović"Mravi su se ukopali duboko u zemlju, GODINAMA OVO NIJE VIĐENO! Osjetili su da dolazi ledena zima!?"

(Doznajemo.com/Republika.rs)