Zajednička delegacija nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija sa sjedištem u Sarajevu, od 29.04. do 01.05.2018. godine, boravila je u službenom posjetu Općini Primošten u Republici Hrvatskoj.

Načelnik Općine Primošten g-din Stipe Petrina u svom je uredu ugostio članove zajedničke delegacije nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija sa sjedištem u Sarajevu, koju je predvodio kulturni i društveni djelatnik dr. sc. Marijo Pejić.

Na sastanku je razgovarano o međusobnom prijateljstvu i budućoj suradnji, a načelnik Općine Primošten Stipe Petrina je potvrdio da postoji zajednička želja za produbljivanjem kontakata i uspostavljanjem značajnije suradnje u oblastima kulture i turizma te da je spreman dati podršku idejama afirmacije kulturnih i povijesnih potencijala.

Pejić se ovom prilikom osvrnuo na kulturu, tradiciju i umjetnost grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, naglasivši da uspostavljanje suradnje između značajnih udruga iz Sarajeva i Općine Primošten vidi kroz razmjenu pozitivnih praksi i povezivanje poduzetnika, umjetnika i kulturnih djelatnika.

Primošten Libertas 05/18a

Članica delegacije g-đa Ivana Krstanović je načelniku Općine Primošten predstavila djelatnost i najvažnije projekte Udruge «Libertas», Udruge «Facultas za prosperitet mladih» i Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo iz Sarajeva. Sastanku je prisustvovao i direktor Turističke zajednice Općine Primošten g-din Ivan Matošin, koji je također iskazao zainteresiranost za uspostavljanje suradnje u oblastima kulture, turizma i ekologije.

Nakon službenog sastanka u Općini Primošten, gosti iz Sarajeva zaputili su se u turističko razgledanje i istraživanje Primoštena. Gostoljubivi turistički djelatnici iz Primoštena g-đa Božena Petrina i g-đa Antonija Pedišić Gašperov predstavili su im tradiciju i čari Primoštena: najljepše kutke Starog grada, mediteranske ulice, primoštenske kamene kuće, objekte povijesne vrijednosti, plaže te spomenik Gospi od Loreta na vrhu brda Gaj, s kojeg se pruža veličanstven pogled na Primošten i okolicu.

Predvođeni g-đom Lorentom Fuštin, članovi Udruge građana Općine Primošten «KRČ», koji su prošle godine nastupili na Festivalu «Kao nekad pred Božić» u Sarajevu, priredili su svečani prijem u seoskom gospodarstvu u starom naselju Podgreben u primoštenskoj okolici, uz zvuke tradicionalnih dalmatinskih pjesama, u izvođenju muške klape «KRČ».

Primošten Libertas 05/18a

Turistički djelatnik g-din Ivo Gracin upoznao je goste iz Sarajeva s elementima tradicionalnog života i pejzažima ispunjenim maslinicima i suhozidima u primoštenskoj okolini.

Ljubazni Primoštenci svojim gostima iz Sarajeva ponudili su različite sadržaje i omogućili im trodnevni boravak u vrhunskom komoditetu, čime su još jednom potvrdili Primošten kao značajnu turističku lokaciju u Republici Hrvatskoj.

(Doznajemo.com)