U organizaciji Turističke zajednice grada Županje, 16. manifestacija «Kruh naš svagdašnji - Žetva i vršidba u prošlosti 2018» održana je 07.07.2018. godine u Županji (Hrvatska).

Osim učesnika s područja Vukovarsko-srijemske županije, i ove godine su na manifestaciji bili i učesnici iz Bosne i Hercegovine (Udruga «Stara sinija» iz Hrgova, Udruga «Libertas» iz Sarajeva te predstavnici općine Lukavac). U programu su se predstavila i kulturno-umjetnička društva i udruge iz Vojvodine te iz Austrije, Poljske i Rumunjske.

- Sa svrhom očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije te željom da se otrgne od zaborava starinski način žetve, za sve posjetitelje ove nesvakidašnje i jedinstvene manifestacije u Republici Hrvatskoj, pripremljena su tradicionalna žetvena jela te vjerni prikaz žetve, odnosno prikaz ručnog košenja pšenice na način kojim su se služili naši stari sredinom prošlog stoljeća, prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe sa starim strojevima, izjavio je direktor Ureda Turističke zajednice Grada Županje Mirko Bačić.

Uz običaje, koji prate samu žetvu, organiziran je i Žetveni sajam na kojemu su posjetitelji mogli nabaviti razne domaće i autentične proizvode specifične za Slavoniju.

- Suradnja između Turističke zajednice Grada Županje i Udruge «Libertas» iz Sarajeva, koju su inicirali gospoda Mirko Bačić i Marijo Pejić, traje već deset godina. Uspješna suradnja je ostvarena i s glazbenicima Šimom Jovanovcem, Tamburaškom skupinom «Kristali» i Tamburaškom skupinom «Begeši». Manifestacija «Kruh naš svagdašnji» želi očuvati tradicijske vrijednosti Slavonije zajedno sa starim zanatima i običajima jer i oni predstavljaju ključan faktor u šarolikoj ponudi kontinentalne Hrvatske. Drago nam je da smo i ove godine sudjelovali na ovoj kulturno-turističkoj i poljoprivrednoj manifestaciji i nadamo se da će predstavnici Županje i Sarajeva nastaviti uspješnu suradnju, izjavila je Ivana Krstanović iz rukovodstva Udruge «Libertas».

(Doznajemo.com)