U četvrtak je u krematoriju na zagrebačkom Mirogoju ispraćen hrvatski general i osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak, koji je - malo nakon izricanja presude pred ICTY - u sudnici popio otrov na bazi cijankalija i ubrzo nakon toga preminuo!

Praljak je počinio suicid jer je odbacio presudu Haaškog tribunala po kojoj je osuđen za udruženi zločinački poduhvat u BiH i nije, kako je ranije tvrdio, "želio živjeti ni jedan dan kao ratni zločinac". Inače, on je praktično vrlo brzo nakon suđenja trebao izaći iz zatvora, jer je već u Pritvorskoj jedinici Tribunala izdržao skoro dvije trećine određene mu kazne od 20 godina.

Zanimljivo je da je istom presudom Praljak oslobođen optužbe za medijski možda i najeksponiraniji događaj tokom rata Armije BiH i HVO 1993. godine s kojim je povezivan - rušenje Starog mosta u Mostaru, za koji je pravosnažno presuđeno u Den Haagu da je bio legitimni vojni cilj hrvatskih snaga sa zapadne obale Neretve.

Komentari su nakon ovog događaja različiti. Dok je za neke Praljkov suicidalni čin bio "moralan" i porede ga sa ispijanjem otrova od strane Sokrata nakon suđenja u staroj Grčkoj, drugi ne idu tako daleko u prošlost i povlače paralele sa samoubistvima visokorangiranih nacista nakon 2. svjetskog rata...

U POTPUNOJ TAJNOSTI Praljkovo tijelo je proteklih dana prebačeno iz Den Haaga u Zagreb, kako bi se obavila ceremonija ispraćaja.

U svom svojevrsnom oporučnom pismu, on je ranije izrazio želju da mu tijelo bude spaljeno i pepeo posut po groblju "Mirogoj" u Zagrebu, te nije želio nikakav spektakularan pogreb.

- Upravo kako je Slobodan Praljak i želio, takav mu je i organiziran posljednji ispraćaj na Mirogoju. Naime, prema pisanju Večernjeg lista, Praljak je na "posljednji počinak" ispraćen u četvrtak krugu najuže familije i nekolicine bliskih prijatelja.

U ponedjeljak se za Praljka treba održati službena komemoracija u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski u 12 sati, u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora, a isti dan je zakazana i katolička misa u 15 sati u Crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu, također u Zagrebu.

ŠTA SE DOGODILO S TIJELOM? Kada je riječ o kremiranju na "Mirogoju", odnosno spaljivanju tijela, o tome se - kako izgleda procedura - može ponešto doznati na Internetu.

Kako piše sajt freezastoikako.com, nakon ceremonije oproštaja s preminulim, lijes se spušta liftom u donje dijelove prostorija za kremiranje, tzv. "podrum".

Tu se tijelo vadi iz lijesa u kojem se spušta, i prebacuje u obični drveni sanduk bez metalnih dijelova. Takav sanduk se stavlja se u peć i spaljuje se na temperaturi od 1.200 °C.

Tijelo u potpunosti ne može sagorjeti već se krupnije kosti melju u posebnim mlinovima (grinderima). Najčešće. ostaci ljudskog pepela (samo manji dio) stavljaju se u posebne posudice (urne) i predaju familiji ili pokapaju na posebnom dijelu groblja.

Da li je ispunjena želja Praljka da se njegov pepeo pospe okolo, nije zvanično potvrđeno.