Maid se prije sedam dana u mjestu Jelina, u blizini Vranduka, svojim Fiatom direktno sudario s drugim putničkim automobilom. Prebačen je u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su učinili sve da mu spase život. Nažalost, povrede su bile preteške…

Svakodnevno je Maidov otac Mirsad odlazio u bolnicu. Razgovarao s ljekarima, a kada su mu rekli da je njegov sin doživio moždanu smrt, on je donio hrabru odluku. Kako je reporterima Dnevnog avaza jučer ispričao Mirsadov brat Safet, on je sam ljekarima predložio da organe njegovog sina transplantiraju onima čije je zdravlje narušeno.

Maid Džebić dženaza

Kao munja je ispalio da želi pomoći i spasiti živote drugima, kada već njegov sin neće preživjeti – priča kroz suze Safet.

Mirsad nije želio ni medije ni pompu. Kaže da je to najmanje što je mogao uraditi.

– Nisam ja to odlučio ni radi kakve reklame. Ne trebaju meni novinari – kratko je kazao Mirsad, dok cijeli Zavidovići pričaju o njegovom ljudskom, humanom činu.

Dženaza je krenula ispred mjesne džamije. Tužna rijeka ljudi prošla je pored kuće koju je Maid zajedno s ocem renovirao. Da tuga bude veća, Maidova majka umrla je prije nekoliko godina. U maloj kući ostali su brat Emir i otac Mirsad. Maid je prije nekoliko mjeseci počeo raditi u jednoj lokalnoj firmi. Skupljao je novac da kupi automobil u kojem je i poginuo…

Nakon odluke Mirsada Džebića, stručni ljekarski timovi Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u četvrtak su uradili četiri kadaverične transplantacije organa i jednu retransplantaciju. Maidovi organi eksplantirani su u noći sa srijede na četvrtak, da bi ih u UKC Tuzla transplantirali pacijentima iz nekoliko gradova BiH.

Ono što je posebno značajno, transplant tim UKC Tuzla, sa prof. dr. Zijahom Rifatbegovićem na čelu, prvi put – ne samo u Tuzli nego i u BiH – uradio je izuzetno složeni zahvat retransplantacije jetre pacijentu kojem je prije 40 dana već bila urađena transplantacija, ali je zbog komplikacija nastalih začepljenjem jetrene arterije morala biti ponovljena.

– Uz naš kompletan transplant tim, imali smo pomoć i stručnjaka iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba. Pacijent je za sada stabilno i nadamo se najboljem – kazao nam je prof. Rifatbegović.

Isti dan kada je rađena retransplantacija jetre, drugi transplantacioni tim UKC Tuzla, sa dr. Mustafom Bazardžanovićem na čelu, pacijentima iz Zenice i Visokog presadio je dva bubrega od istog donora. Uspješnu transplantaciju dvije rožnjače uradio je tim Klinike za očne bolesti UKC Tuzla predvođen prof. dr. Vahidom Jusufovićem.

Kao ministar, a posebno kao kolega, ponosan sam na ono što rade stručnjaci UKC Tuzla u svim oblastima. Ovo što rade u transplantacionoj medicini vrijedno je svakog poštovanja. Vlada TK učinit će sve da UKC Tuzla postane referentni centar transplantacione medicine u zemlji i da njihovi transplant timovi dobiju daljnja usavršavanja – kazao je dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravlja u Vladi TK.

Izvor: Avaz.ba