Misteriozna smrt Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, tri mjeseca nakon što je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog, i dalje je enigma za istražitelje. Do sada je obavljeno na desetine informativnih razgovora, provjera i vještačanja.

Ipak, brojne provedene istražnje radnje i silni rezultati vještačenja istražitelje MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona još nisu doveli do korisnog traga. Praktično, sve što im je preostalo jeste saslušanje Lanine majke Nine Bijedić, profesorice i dekanese Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta "Džemal Bijedić", koje treba biti obavljeno u Beogradu.

POVEZANO
NAJNOVIJI DETALJI Lana Bijedić"Dok je pješačila prema mjestu gdje će biti ubijena, Lana cijelo vrijeme ZASTAJKIVALA I OSVRTALA SE"

Ranije, ona zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila nakon smrti svoje kćerke jedinice nije saslušana u svojstvu svjedoka. U Beogradu, u kojem je rođena, Nina Bijedić boravi od 10.10. prošle godine kod svoje majke, a u tom je gradu, prema njenoj želji, i kremirano tijelo mlade Mostarke.

Nakon izvjesnog vremena, tužilačkom timu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, pod čijim nadzorom se vodi istraga, nije preostalo ništa drugo nego da upute zahtjev za saslušanje na osnovu ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Kako smo jučer doznali iz izvora bliskih istrazi, saglasnost za saslušanje se očekuje praktično svakog dana i, najvjerovatnije, tim istražitelja i tužioca će do sredine januara otputovati u Beograd kako bi saslušaLI Laninu majku.

Nakon toga, kao posljednja faza istrage najvjerovatnije će biti urađena kompletna rekonstrukcija ovog jednog od najzagonetnijih zločina u BiH, ali i šire, koji je potresao široku javnost.

POVEZANO
Mjesto pronalaska tijela Lane Bijedić 1DA LI ANONIMNI KOMENTAR KRIJE ISTINU O UBISTVU LANE BIJEDIĆ? "Bila je živa kad je on bacio u rijeku"

Tijelo Lane Bijedić, podsjetimo, lokalni ribar je uočio 06.10. prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog. Istog dana, nešto ranije, njen nestanak policiji je prijavila majka Nina, s obzirom na to da je Lana trebala otputovati u Sarajevo, gdje je bila upisala studij, a na telefonske pozive joj nije odgovarala.

Umjesto na sastanak s prijateljicom, kako je to rekla majci, Lana se autobusom iz Mostara iz potpuno nepoznatih razloga zaputila u Čapljinu. S autobuske stanice u Čapljini je pješačila više od pet kilometara, kako su to zabilježile kamere s pojedinih objekata, do mjesta Trebižat, gdje joj se gubi trag.

Njeno kretanje je zabilježeno i na vijaduktu Studenci ispod kojeg je tijelo nađeno. Obdukcijski nalaz je pokazao da je djevojka pretučena, davljena i bačena u rijeku.

Rezultati vještačenja njenog telefona, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njene odjeće, bilješki i tragova izuzetih s lica mjesta, kao i toksikološke analize, nisu donijeli nikakav pomak u istrazi.

Istražitelji su, podsjetimo, polagali veliku nadu u telefon, ali je utvrđeno da se komunikacija ubijene Lane svodila na majku, baku i prijateljice. U najkraćem, prema izvoru bliskom istrazi, komunicirala je s izrazito uskim krugom ljudi.

Kad je riječ o fotografijama koje su pronađene, istražitelji su izgleda stekli dojam da je pred njima telefon neke umjetnice. Uglavnom, riječ je o fotografijama pejzaža, prirode, a među njima dominiraju slike lišća, mostova, građevina i slično.

Uočeno je također, a što su potvrdile i njene prijateljice, da je prilično vremena posvećivala raznim kompjuterskim igricama.

POVEZANO
Lana Bijedić Novo groblje BGTijelo Lane Bijedić (19) KREMIRANO NA BEOGRADSKOM NOVOM GROBLJU prema majčinoj želji