Do sada se nisu pokazala ispravnim predviđanja mnogih meteorologa tokom jeseni da je pred nama izuzetno hladna zima.

Proteklih dana, nakon što smo prošli polovinu ovog godišnjeg doba, meteorolozi tvrde da ni u idućem periodu ona neće pokazati zube:

POVEZANO
Bugarska blaga zimaEuro servis: ZIMA NI U NASTAVKU NEĆE "POKAZATI ZUBE" A i proljeće bi moglo biti toplije od prosjeka?

Ipak, profesor Zoran Zadro sa stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, oslanjajući se na modele The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) smatra da smo možda zimu prerano otpisali. On u svojoj redovnoj prognozi piše sljedeće:

- Kad imamo ovakve izlaze ECMWF-a, zatim simulacije i dijagramske prikaze prebacivanja polarnog vrtloga nad Euroaziju uz opciju cijepanja istog, zimu nećemo otpisivati dok njen kalendarski kraj ne dođe. Istina, biti će tu još promjena, jer je ovo razdoblje prognostički gledano još podložno izmjenama, ali signali za promjenu sinoptike u korist zimskih prodora od 6. ili 7. 2. nadalje i dalje postoje. Vidjeti ćemo idućih nekoliko dana hoće li se ovakve postavke i održati!?

jedan od primjera iz prošlosti je Olimpijska 1984. godina, kada je uglavnom bila "zelena zima" i svi su već praktično gubili nadu i čak je dolazilo u pitanje održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a onda je tog februara počeo padati snijeg...

POVEZANO
Ramiz Vlašić snijeg"Robinzon sa Vlašića" RAMIZ bez greške prognozira vrijeme: "DOLAZI NAM KATASTROFA, a zima će biti.."

(Doznajemo.com)