15. festival dječje pjesme «Lino-Fest 2017» treba se održati 27.05.2017. godine, s početkom u 17 sati, u «Domu mladih» u Sarajevu.

Festival «Lino-Fest 2017» organizira se u produkciji Centra Skenderija Sarajevo, kreativnoj produkciji Udruge za promociju i kulturne djelatnosti «Libertas» Sarajevo. Izvršni organizator festivala je udruga «Facultas za prosperitet mladih», uz pokroviteljstvo tvrtke «Podravka».

Sarajevski «Lino-Fest» jedna je od najkvalitetnijih međunarodnih dječjih manifestacija u regiji, prvenstveno zbog svog originalnog autorskog koncepta, koji je 2003. godine pokrenuo producent i dr. sc. Marijo Pejić. Za autorski koncept, Lino-Fest je dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada (u BiH, RH i Srbiji), a specifičan i prepoznatljiv je po tome što osim zabavno-glazbenog dijela, u kojem se izvode nove autorske skladbe za djecu, ima i edukativni i baletni dio.

- Tema ovogodišnjeg Festivala je 'Djeca i sport' i ona je iznimno značajna s društveno-kulturološkog gledišta. Poznato je da je bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća, te na psihološku dobrobit djeteta. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Također, sport kao takav promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplinu i potiče stvaranje radnih navika. Organizirana sportska aktivnost posebno je značajna danas budući da postoji sve manje prostora za spontanu igru i slobodno kretanje djeteta, a i jer su djeca sve više vezana za tehnologiju. Stoga smatram da je iznimno važno da i roditelji shvate kako je potrebno poticati djecu na bavljenje sportom. Koristeći djeci prihvatljiv scenarij festivala o poznatim sportašima, različitim sportskim disciplinama i igrama, osnovni je cilj razvijanje interesa učenika mlađe školske dobi za bavljenje sportom, ujedno promičući temeljne ljudske i društvene vrednote: dobrotu, nenasilje, toleranciju, upornost, marljivost, prijateljstvo bez obzira na vjeru, rasu ili spol – u duhu olimpizma, izjavila je Ivana Krstanović, PR novinarka Udruge «Libertas» i «Lino-Festa 2017», na konferenciji za medije održanoj 17.05.2017. u Domu mladih.

Lino PRESS 2017a

- Lino-Fest je kroz godine prepoznat kao značajan edukativni sadržaj jer omogućava djeci da kroz glazbu i različite sadržaje usvajaju pozitivne i univerzalne vrijednosti. Odgovornost odraslih je da kod djece razvijaju ljubav prema umjetnosti, te da ih nauče vrednovati kvalitetan umjetnički izričaj. I ovogodišnja manifestacija ima cilj razvijanje ljubavi prema glazbi i kulturi, glazbeni odgoj djeteta, zbližavanje djece iz cijele regije, razvoj kreativnih sposobnosti djeteta, razvoj dječje mašte kroz glazbu, te uključivanje djeteta u kulturni život Bosne i Hercegovine, dodala je Ivana Krstanović.

- U natjecateljskom dijelu nastupit će 16 izvođača iz BiH i regije, koji će izvesti nove autorske dječje skladbe eminentnih autora, a njihov nastup bit će upotpunjen tematskim izvedbama dječje baletne skupine «Bellarte», zabavnim programom u kojem će nastupiti legendarni Minja Subota koji će izvesti poznate dječje evergreene te plesna škola 'AP', druženjem s medvjedićem LINOM i dodjelama nagrada najboljim izvođačima, naveo je Željko Gudelj, direktor Festivala.

- Uistinu mi je veliko zadovoljstvo što smo suorganizator s Udrugom Libertas u jednoj iznimno značajnoj internacionalnoj manifestaciji, te smo radosni što možemo najaviti održavanje ovogodišnjeg Lino-Festa u našem Domu Mladih, gdje ovakve edukativne i zabavne dječje manifestacije i spadaju. Pozivam sve medije, roditelje i djecu da dođu 27.05.2017. u 17 sati na festival 'Lino-Fest' – koji okuplja djecu, male glazbenike, iz regiona – i uživaju u razvrsnom i bogatom programu. Vjerujem da će i neke roditelje posebno obradovati prisustvo legendarnog Minje Subote, voditelja dječjih emisija koje sam pratio u ranim godinama, te ih podsjetiti na njihovo djetinjstvo, izjavio je Amer Kapo, direktor KJP «Centar Skenderija» Sarajevo.

Režiser i scenograf festivala je Adnan Đindo, koreografiju potpisuje Dajana Popović, a scenarij Dino Porović i Tamara Čapelj. Voditelji programa su Elmir Krivalić i Olivera Blažević.

Prijatelji festivala su: Hayat TV, RSG Radio, Antena Sarajevo, Depo portal, Cinema TV, Metromedia, Televizija Hema, Vesela sveska, Male novine, Vesela sveska Sveznalica, Vesela pčelica, portal «Dječiji svijet» i Šumi.

Ulaznice su puštene u prodaju i mogu se kupiti na blagajni «Doma mladih» po cijeni od 5 KM.

(Doznajemo.com)