Prije 10-tak dana objavljen je apel u kojem je navedeno kako je malom Ensaru potrebna pomoć dobrih ljudi. Dijete se rodilo sa deformacijom prstiju i mnogi su odlučiti donirati novac kako bi se prikupilo potrebnih 7.000 konvertibilnih maraka (nešto više od 3.500 eura) za operaciju nakon koje će - kako se očekuje i kako doktori vjeruju - ovaj preslatki mališan napokon moći uzeti igračku u ruke svojim ručicama.

Skupljeno je čak i više od potrebnog za operaciju ovog 4-mjesečnog dječaka, no onda je sve u jednom trenutku došlo u pitanje, zbog prevare koja je - u najmanju ruku - zgrozila sve.

O čemu je riječ, javlja Jelahba.info i priču možete pročitati ispod...

- Svi znamo da postoje dobri i loši ljudi. Oni koji čine dobro i oni koji čine zlo.

Ako se, dragi naši, prisjećate prije par dana smo objavili apel da se pomogne malom Ensaru koji treba novac za tri operacije ruke. I naravno kao i uvijek odazvao se veliki broj Vas sa željom da pomogne.

Ali, među svim tim dobrim ljudima našao se i jedan "čovjek" koji je iskoristio lakovjernost i donekle neznanje majke malog Ensara te otuđio novac s računa na koji su se sredstva prikupljala.

Kako?

Predstavljajući se kao neko ko takođe želi pomoći tražio je broj bankovnog računa, da bi nakon nekog vremena se javio majci uz obrazloženje da su mu potrebni i drugi podaci jer uplatu želi izvršiti putem internet bankarstva.

Majka, vjerujući u njegovu dobronamjetnost, uslikala mu je obadvije strane kreditne kartice (na kojima se nalazi broj kartice, do kada kartica važi i sigurnosni CVS broj), što je njemu uz njegovu već smišljenu nakanu bilo sasvim dovoljno da ukrade sav novac koji se do tada nalazio na računu.

POVEZANO
Dr. Naser NabilUPOZORENJE GRAĐANIMA: Ako Vam na ulici priđe čovjek i predstavi se kao dr. Nabil, odmah zovite 122!

Novac je prebacio na Pay Pal račun koji je predhodno napravio na ime Ensarovog oca i odmah se dao u potragu kako i gdje dalje prebaciti taj novac sa Pay Pal računa i isplatiti.

Na OLX (Pik.ba) oglasniku našao je osobu koja vrši usluge isplate sa Pay Pala i odmah stupio u kontakt s tom odobom te prebacio sredstva sa Pay Pala koji je napravio na ime Ensarovog oca na Pay Pal osobe koja je dala oglas da vrši uslugu isplate sa Pay Pala.

Majka sutra ujutru, ne znajući ništa osim da na računu nedostaju svi novci, javlja se nama u redakciju, obavještava policiju te piše status na svom FB profilu o tome šta se dogodilo.

I priča kreće dalje, dal' zbog straha od priče koja je počela kružiti Internetom ili zbog grižnje savjesti osoba koja je novac otuđila ponovo se javlja majci sa nekog drugog profila i moli da se njena priča povuče iz javnosti uz obećanje da će sve što je otuđio i vratiti. Majka kontaktira policiju iz koje su joj savjetovali da čini onako kako se od nje traži.

Majka zaključava objavu na FB nakon čega joj u Inbox pristižu podatci o Pay Pal računu na kojem se nalaze sva sredstva koja su otuđena.

Uz policiju i mi sami iz redakcije uz zamolbu Ensarovih roditelja dajemo se u potragu za izvršiocem i osobom koja je trebala te novce isplatiti.

Neka nam ovo svima bude škola..

Na svu sreću sva sredstva će biti u konačnici vraćena na račun Ensarovih roditelja i mali Ensar će moći na operaciju...

POVEZANO
Telefonski poziv uznemirenost muškaracSARAJLIJA PRIMIO TELEFONSKI POZIV SA «ČUDNOG BROJA» Kad je provjerio, imao je šta i vidjeti...