Čovjek koji je umro u ponedjeljak u Kini navodno je testiran pozitivno na hantavirus, ali to ne mora nužno značiti da biste trebali biti zabrinuti da dolazi još jedna pandemija.

Hantavirusi su familija virusa koji se šire putem glodara, prema američkom Centu za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Podsjetimo, u provinciji Yunnan muškarac je umro na povratku u provinciju Shandong, prema Global Timesu, kineskom glasilu na engleskom jeziku.

- Testiran je pozitivno na hantavirus. I ostala 32 putnika u autobusu su testirana.

Iako su zemlje širom svijeta u velikoj pripravnosti zbog nesigurnosti oko koronavirusa, nema naznaka da hantavirus predstavlja globalnu prijetnju za javno zdravlje.

Prema CDC, slučajevi hantavirusa su rijetki, a šire se kao rezultat bliskog kontakta sa urinom glodavaca, izmetom ili pljuvačkom. Prenos sa čovjeka na čovjeka je vrlo rijedak.

Hashtag #hantavirus proširio se na Internetu od ponedjeljka, ali su eksperti brzo umirili javnost objavama u kojima se navodi da nije u pitanju nikakav novi virus, već odavno poznata bolest, koja se samo u rijetkim slučajevima prenosi među ljudima.

- Hantavirus se prvi put pojavio 1950-ih, za vrijeme američko-korejskog rata, u rejonu rijeke Hanta. Prenosi se na ljude isključivo s pacova i miševa, i to u slučaju kad ljudi u svoj organizam unesu tjelesne tečnosti glodara. Prenošenje s čovjeka na čovjeka je veoma rijedak slučaj, objavila je na Twitteru švedska doktorica Sumaiya Shaikh, uz napomenu: "Molim vas da ne paničite, osim ako ne planirate da jedete pacove!"

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus rijetko javlja na Zapadu, ali da je procenat smrtnosti od te bolesti oko 38%.

- Simptomi se javljaju u roku od najviše osam nedjelja od trenutka izlaganja čovjeka svježem urinu, izmetu ili salivi zaraženih glodara, navodi se na portalu CDC, uz napomenu da se virus može veoma lako dobiti i ako vas eventualno ugrize već zaražena životinja. Simptomi su, u mnogim slučajevima, slični ili gotovo isti kao simptomi korone: groznica, glavobolja, kašalj, gubitak daha. Jedan pacijent je naveo da se osjećao "kao da mu je neko snažno vezao široku traku oko grudi, ali mu je istovremeno stavio I jastuk preko lica".

U SAD zasad nema zabilježenih slučajeva prenošenja virusa između ljudi. U nekoliko navrata, takvi slučajevi su registrirani u Čileu i Argentini, ali je to posebna podvrsta bolesti, koja se naziva "virusom sa Anda".

- Za infekciju hantavirusom ne postoji terapija lijek, niti vakcina.