Dosta medijske prašine podiglo se u Sarajevu i BiH oko mise koju bi kardinal Puljić trebao predvoditi 16.05. u sarajevskoj Katedrali, a za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća.

I nakon 75 godina, događaji u završnici Drugog svjetskog rata na ovim prostorima izazivaju kontroverze i mogu lako uzburkati strasti.

Tako je značajnu pažnju danas izazvao i status hrvatskog desničara Davorina Karačića (44), inače rođenog Sarajlije, koji je na svom Facebook profilu iznio mišljenje da bi eventualno zabranjivanje spomenute mise bilo kazneno djelo po hrvatskom zakonodavstvu!?

Ovaj pravnik je implicitno i zaprijetio da bi u slučaju da njegova politička opcija dođe na vlast u Hrvatskoj, bili spremni i slati u zatvor zbog toga. Pročitajte cijeli status:

- Jedan od temelja i postulata kršćanstva te katoličke vjere jest molitva za duše preminulih. Svako ulaženje u pitanje smije li se dopustiti misa za duše preminulih predstavlja nedopustiv upliv u slobodu vjeroispovijesti, a u našem kaznenom zakonu takav upliv te eventualno zabranjivanje održavanja mise pod izgovorima kakve danas pruža sarajevska čaršija predstavlja kazneno djelo.
Halabuka i pokušaj velikobosanskih ekspanzionista da zabrane ili spriječe održavanje svete mise zadušnice za žrtve Bleiburga i Križnog puta predstavlja kazneno djelo iz čl. 130 KZ RH.
Ja vidim da vlast kukavno šuti. Dio oporbe, onaj tifusarski, također šuti jer se u sebi veseli, a neki drugi dio oporbe, nominalno naše, također šute.
Meni, a i cijelom NHR-u ne pada na pamet šutjeti.
Tu se ne radi o borbi protiv fašizma, koju frazu najčešće koriste ljudi koji sami u sebi nose fašistički odnos prema drugima.
Pod tom krinkom se odvija završni čin ponižavanja Hrvata kroz očigledan zahvat u slobodu izražavanja vjere.
Nemojte to raditi. I molite se da MI ne dođemo na vlast, jer bi u tom slučaju oni koji oduzimaju Hrvatima pravo na slobodu vjere, mogli sami sebe nakon prelaska grane zateći s poukom o pravu na branitelja i da nisu dužni iskazivati.

Granica BiH Hrvatska kardinal Puljić

(Doznajemo.com)