Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu na Starom kontinentu. Prognoza se odnosi na mjesece decembar, januar i februar.

Sjever i dijelove zapada kontinenta već na samom početku, prema ovoj prognozi, očekuju veliki problemi u obliku oštrih i čestih oluja koje bi u ta područja mogle donijeti velike količine oborina. I dok početak zime u većem dijelu kontinenta ne bi trebao donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da bi kraj zime mogao biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine.

- Područje od juga Španije, preko Italije pa sve do balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather.

POVEZANO
Breza snijegMETEOROLOZI ZABRINUTI: Izgleda da «MISTERIOZNA DJEVOJČICA» donosi ledene oluje u naše krajeve!

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja su u drugoj polovici zime, odnosno krajem januara i tokom februara.

Zima bi na području Velike Britanije, Francuske i Njemačke mogla započeti vrlo oštro – s brojnim olujama, što bi moglo izazivati probleme u saobraćaju, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

- Pripremite se na vrijeme, upozorava stanovnike tih područja AccuWeather.

S druge strane, stanovnici srednje Europe na pravu će zimu možda morati čekati sve do iduće godine, odnosno do kraja januara. U mjesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi zato sam kraj zime, odnosno februara, trebala biti oštra i s većim količinama snijega.

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka kontinenta, prema istoj prognozi, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura.

Prvi snijeg već se očekuje u decembru, a tokom cijele zime snježne oluje ne bi trebale biti neuobičajena pojava. "Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina", prognoziraju u AccuWeatheru.

POVEZANO
Nemila snijeg 20/04/2017b"NE DAJ BOŽE DA SE OVO DOGODI" Poznati meteorolog šokiran onim što je vidio u prognozi za uskoro!