Koje privatne laboratorije rade testiranje građana Sarajeva na konoronavirus? Ko to plaća i ko je dao dozvolu? Da li su certificirane? Koliko su njihovi rezultati pouzdani? Sve su to pitanja na koje nema preciznih odgovora. 

Faktor je u nekoliko navrata pokušao doći do zvaničnih odgovora u Krizinom štabu Kantona Sarajevu (KS), dijelu Bosne i Hercegovine gdje je, koliko je poznato, angažirana jedna privatna laboratorija. Odgovor zvanično nikada nisu dobili, niti je Krizni štab na svojim konferencijama za medije dao detaljno objašnjenje. U nekoliko navrata novinarima je rečeno da je pitanje "proslijeđeno i da se čeka odgovor ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića".

Ono što se pouzdano zna, informacije su koje je pred kamerama dao dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (nekadašnja Vojna bolnica, op.prir.).

- Ja sam kupio još 1.000 testova i sklopio sporazum sa privatnom, certificiranom, laboratorijom koja se bavi genetikom. Na osnovu tog certifikata i dobre volje da oni to rade besplatno. Radi se o zdravstvenoj ustanovi "Alea" koja nam je ustupila svoju genetsku laboratoriju. Ponedjeljkom i petkom, kada smo mi dežurni, svi pacijenti koji će biti primljeni u Opću bolnicu testiraju se - izjavio je Kravić za Face TV prije pet dana.

Jučer je bio ponedjeljak, pa je među tim pacijentima bio i jedan 61-godišnji muškarac za kojeg je u privatnoj laboratoriji "Alea genetički centar" utvrđeno da je negativan na COVID-19. Materijal, tačnije uzorak, je od pacijenta uzet u 12:30 sati, a rezultat mikrobioloških nalaza završen je u 18:30 isti dan. Rezultat - negativan, i potpisuje ga dr. Rijad Konjhodžić.

COVID-19 testiranje privatno Sa 2

Međutim, pacijent je nekoliko sati kasnije, došao u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je trebao nastaviti liječenje. U KCUS je stigao s teškom uplom pluća i nalazom - negativan na COVID-19. Kako nam je potvrđeno iz KCUS-a, ljekari su posumnjali da je pacijent pozitivan, pa su ga ipak ponovo testirali. Ispostavilo se da je, suprotno ranijem nalazu, pozitivan na koronavirus - piše Faktor.

Prema nezvaničnim informacijama, isti pacijent je bio i u privatnoj Poliklinici "Dr. Al-Tawil" gdje mu je urađen CT snimak, što bi dodatno moglo zakomplicirati stvari imajući u vidu da je pozitivan na COVID-19.

Civilna zaštita ipak plaća testiranje privatnoj laboratoriji preko Opće bolnice. Testiranje po pacijentu košta 270 KM (nešto više od 135 eura, preračunato), kako spomenuti izvor nezvanično doznaje...

COVID-19 testiranje privatno Sa 2