Dok u nekim zemljama razmišljaju ili su već donijeli odluke o besplatnom javnom prevozu za sve - u Bosni i Hercegovini, preciznije glavnom gradu Sarajevu - došlo je do poskupljenja istog i to, vjerovali ili ne za socijalno najugroženije kategorije stanovništva...

Cijena mjesečnog kupona za nezaposlene stanovnike Kantona Sarajevo u vozilima GRAS-a i Centrotransa od 1. jula sa 12 KM povećana je na 30 maraka.

Kako su mogli drastično povećati cijene mjesečnih kupona i to za najugroženiju kategoriju stanovništva koja je na birou i nema nikakvih primanja, iz GRAS-a su odgovorili:

- Na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo zaključenog 28. januara 2020. godine izvršeno je usklađivanje cijena prijevoznih usluga na području Kantona Sarajevo. Sporazum je potpisan između tadašnjeg Premijera Vlade KS Edina Forte i direktora preduzeća GRAS i Centrotrans. Sporazumom je utvrđeno da će se nove cijene za kategoriju nezaposlenih lica primjenjivati od 1. jula 2020. godine. Sporazumom nije predviđeno da Vlada KS subvencionira ovu kategoriju korisnika, dok GRAS ovu vrstu mjesečnih kupona subvencionira u iznosu od 23 marke za zonu A (ekonomska cijena kupona je 53KM), odnosno 85 KM za sve četiri zone na svim vidovima prijevoza (ekonomska cijena 115 KM).

Obavještavamo korisnike javnog gradskog prijevoza da je danas, 30.6.2020. godine počela prodaja pretplatnih karata za juli 2020. godine za radnike, vanredne studente, nezaposlene osobe, uposlenike MUP-a, privremene penzionerske kupone, strane penzionere, bračni drug penzionera, invalide, šehidske porodice, ratne vojne invalide i dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja.

Napominjemo da je period važenja pretplatnih karata za mart za učenike osnovnih i srednjih škola, redovne studente i penzionere produžen do kraja augusta 2020. godine - navedeno je iz GRAS-a.

GRAS old DryBrush

Gospođa Lejla Balagić Pavlović uputila je ministru saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (KS) privatnu poruku sljedećeg sadržaja:

Poštovani ministre (Adi) Kalem,
Ovim putem Vam se obraćam sa upitom o razlozima i eventualnoj opravdanosti poskupljenja GRAS-ovih kupona za nezaposlene osobe, s dosadašnjih 12 na 30 KM. Ono što je uvredljivo i sramotno je to što nije u pitanju neko zanemarivo poskupljenje od 10-20% (na koja smo svi manje-više navikli), već poskupljenje od čak 150%.
U današnje teško vrijeme u tome nema nikakve logike ni smisla, osim da GRAS nadoknadi manjak prihoda za period koji nije radio zbog koronavirusa, a što opet nastoji da učini "preko leđa" onih koji nemaju. A to im ne trebate i ne smijete dopustiti!
Iskreno se nadam da ćete razmotriti cjelokupnu situaciju i riješiti je prvenstveno u korist nezaposlenih osoba, koje su nerijetko na BIRO-u ne zato što ne žele raditi, već zbog bolesti i lošeg zdravstvenog stanja (i sama sam višegodišnji onkološki pacijent, a inače po zanimanju profesor pedagogije) i za mene tih 18 KM znači kutiju vitamina za jačanje imuniteta. Pritom nisam jedina. Nažalost.
Srdačan pozdrav,
Lejla Pavlović

GRAS old DryBrush

Ona je u svom statusu na Facebooku još dodala:

- Još jedna otimačina u nizu. Idu prvo poskupljenja za nezaposlene, pa onda radnički kuponi. Onda s početkom školske 2020/2021 đački i studentski, pa penzionerski. Jer malo im je. A što je usluga nikakva, koga je to još iz GRAS-a briga. Gužve, džeparoši, drski revizori, flekava sjedišta, tramvaji koji kasne, autobusi koji preskoče koju vožnju, trole koje se raspadaju... I onda na kraju očekuju da korisnici tih i takvih usluga "spašavaju" GRAS. Tačno sramota.

SPORAZUM POTPISALA BIVŠA VLADA. Povećanje cijene sa 12 KM na 30 KM urađeno je na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge kojeg je potpisao bivši premijer KS Edin Forto zajedno sa V.D. generalnog direktora GRAS-a Jakubom Kuburom i generalnim direktorom Centrotransa Safudinom Čengićem. Sporazum je potpisan u januaru ove godine.

Cijena od 30 KM za nezaposlene definisana je u Članu 3. ovog sporazuma u kojem se vidi da su strane potpisnice saglasne sa cijenama koštanja ove usluge.

GRAS old DryBrush

U Članu 6. piše da će se cijene javnog prevoza primjenjivati od dana potpisa Sporazuma, osim za kategoriju nazaposlenih koje će se primjenjivati od 01.07.2020.

KOMENTARI GRAĐANA. Brojni građani dali su negativne komentare na ovu odluku. Izdavajamo neke:

- Ovo je baš bezobrazluk, onaj krajnji. Nemaju prihoda i država truba ih ne podržava, pa daj po narodu opet. Da su povisili na 15, pa i na 20 maraka (iako je i to previše), ali na 30 - za nepovjerovat!

- Što je previše, previše je! Od nas nezaposlenih da zarade...

- Kad mi je danas na šalteru rekla 30 KM ja se iznenadila. Pitam kome se žaliti, kaže Vladi.

NOVI DIREKTOR. Gospodin Almir Ahmetspahić imenovan je na poziciju vršioca dužnosti direktora KJKP GRAS na sjednici Nadzornog odbora tog preduzeća održanoj 26.06.2020. godine. On je ranije bio zaposlen u GRAS-u na poziciji vršitelja dužnosti izvršnog direktora tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja. Na novu poziciju izabran je nakon što je njegovom prethodniku Jakubu Kuburu istekao mandat od šest mjeseci.

Pozicija direktora GRAS-a nezahvalna je zbog nagomilanih problema tog javnog preduzeća, uključujući porezne dugove više od 130 miliona KM. Vjeruje se da je dobar dio problema povezan sa lošim upravljanjem u proteklim godinama.

(Doznajemo.com)