Skoro dva mjeseca na slobodi je bio ubica starice iz Sarajeva Milice Lalić, koja je u trenutku smrti bila u dobi od 77 godina. Podsjetimo, taj zločin se desio 11.06.2013. godine u njenoj kući u Ulici Asima Ferhatovića na broju 14 u sarajevskom naselju Breka, a ubica, Senad Čajić iz Hadžića (50) uhvaćen je tek 24.07. iste godine u Neumu, gdje je bio s ljubavnicom. Kasnije je osuđen na 21 godinu zatvora.

Zanimljivo je da je zločin rasvijetljen tek nakon što se u istragu uključio Federalni MUP, a čini se da je malo nedostajalo da se do ubice nikad i ne dođe, jer se na početku čak mislilo da je starica umrla prirodnom smrću!?

Upravo sa slučajem Lalić ovih dana se povlače paralele, kad je u pitanju istraga ubistva studentice iz Mostara Lane Bijedić (19). Da li će i u ovom slučaju, tek više nakon od mjesec dana i tek nakon uključivanja Federalnog MUP-a biti pronađen ubica?

POVEZANO
Lana Bijedić - vijadukt - ispraćajMuškarac iz Čapljine sa povredma na rukama NIJE POVEZAN sa ubistvom Lane Bijedić. Majka odselila ...

Naime, prošlo je gotovo mjesec dana otkako je ribar u rijeci Studenčici, te nedjelje 6. oktobra, ugledao beživotno tijelo djevojke za koje se kasnije ispostavilo da je Mostarka Lana Bijedić, nesuđena studentica građevine "International Burch" univerziteta iz Sarajeva i kćerka dekanese Fakulteta informatičkih nauka iz Mostara, Nine Bijedić.

Ubica još nije pronađen, a nedavno su "procurile" informacije da su već na samom početku istrage načinjeni neki propusti.

Tako se navodno još ne zna niti precizno mjesto gdje je djevojka ubijena, niti motiv zbog kojeg je ona svojom mami dala neistinitu informaciju da se planira naći s drugaricom, a zatim pješačila do mjesta gdje će biti ubijena.

POVEZANO
NAJNOVIJI DETALJI Lana Bijedić"Dok je pješačila prema mjestu gdje će biti ubijena, Lana cijelo vrijeme ZASTAJKIVALA I OSVRTALA SE"

Veliki broj detalja oko ubistva mlade Mostarke danima je objavljivan, a u javnost su dospjeli i detalji koje su zabilježile nadzorne kamere na objektima pored kojih je Lana Bijedić prošla tog dana. Ona se, podsjećamo, te nedjelje oko 11 sati udaljila od svog doma u naselju Sjeverni logor, navodeći da se ide naći s prijateljicom. S obzirom na to da se nije vratila u očekivano vrijeme, kao i da je bio isključen njezin mobilni telefon, majka je iste večeri prijavila nestanak. Koji sat kasnije ribar, koji redovno odlazi na rječicu Studenčicu, uočio je tijelo u vodi, koje su kasnije izvukli pripadnici GSS-a.

Identifikacijom je utvrđeno da je riječ o nestaloj djevojci, a obdukcija tijela potvrdila je da je smrt nastupila nasilnim putem. Na glavi ubijene pronađeni su tragovi udaraca tupim predmetom, dok su na vratu bili vidni i tragovi gušenja. Kasnija vještačenja navela su na zaključak da je smrt nastupila nakon što je tijelo bačeno u vodu.

Lana Bijedić MJESTO ZLOČINA

Foto: Privođenje ubice starice Senada Čajića. Da li će i ubistvo Lane Bijedić biti riješeno na sličan način?

Nekoliko dana kasnije "Večernji list" objavio je posljednje Lanine fotografije zabilježene kamerama na objektima pored puta u općini Čapljina. Ona je tog dana, vjerovatno autobusom, iz Mostara došla u Čapljinu. Sa sobom je odnijela 100 KM (preračunato, oko 50 eura). Prilikom pregleda njenih stvari nađeno je samo 50 maraka. Obdukcija je potvrdila i da tog dana nije sek*ualno zlostavljana. U 12 sati i 10 minuta kamere na benzinskoj pumpi su je snimile kako prolazi pored, i to pješice. U 13.30 snimljena je na kružnom toku kod Zvirovića, mjestu udaljenom pet kilometara od navedene pumpe. Ponovo je snimljena kako pješači sama, što navodi na zaključak da je sat pješačila od Čapljine prema mjestu ubistva.

Uz njeno tijelo pronađen je i mobitel koji je od prvog dana predmet vještačenja. Odmah na početku istrage proslijeđen je u Sarajevo, a s ciljem da se ponovo upali i pomogne u istrazi, mobitel je dospio i do agenata FBI. Predmet vještačenja bio je i Lanin laptop u kojem je, između ostalog, pronađen i njen testament napisan početkom godine. Sumnjivo je i to što je nekoliko dana prije ubistva deaktiviran njen Facebook profil.

POVEZANO
SIPA pretres kućeAMERIKANCI SE UKLJUČILI U ISTRAGU UBISTVA LANE BIJEDIĆ Njihov satelit je snimio užas koji se desio?!

Na istrazi, i to na više lokacija danima je radilo nekoliko timova. Istražitelji su konstatovali da bi ubica, prema zabilježenom, trebao imati povrede ruku. Istražitelji su od svih medicinskih ustanova u ovom dijelu zemlje zatražili spisak osoba koje su se tih dana javljale s takvim povredama. Među njima je bio muškarac s kriminalnom prošlošću iz Čapljine, koji je tvrdio da je povrede zadobio u saobraćajnoj nesreći istog dana. Sumnju je budilo i to da je dotadašnji lični automobil uz nadoplatu zamijenio za novi. I jedno i drugo vozilo kasnije su bili predmetom vještačenja, ali su i u ovom slučaju izostali dokazi, pa je privedeni pušten na slobodu.

Tužilaštvo je, vjerovatno uvidjevši propuste, 18. oktobra poručilo kako "zbog pogrešnih interpretacija, te zloupotrebe neformalnih razgovora od strane pojedinih medijskih kuća do daljnjeg neće davati informacije o ovom slučaju". U javnost je ranije plasirana i informacija kako je prilikom obdukcije utvrđeno da je Lana imala vodu u plućima, što je dodatno bacilo sumnju na uzrok smrti, piše "Oslobođenje".

Neki stručnjaci tvrde da se nije trebalo dopustiti da tijelo bude tako brzo kremirano, zbog potrebe za eventualnom novom obdukcijom.

POVEZANO
Lana Bijedić Novo groblje BGTijelo Lane Bijedić (19) KREMIRANO NA BEOGRADSKOM NOVOM GROBLJU prema majčinoj želji