Niko još ne zna ko je misteriozni pacijent koji je prekjučer u neobičnim, tajnim i prilično vanrednim okolnostima operisan na 7. etaži Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Izvori bliski KCUS-u tvrde da su vanredne okolnosti počele oko 15 sati, kada su svi zaposlenici ovog odjela pušteni ranije kućama.

VAŽNA OSOBA. Nije bilo objašnjenja zašto prije isteka radnog vremena idu s posla, ali da se nešto neobično dešava, bilo je jasno kada su pred operacione sale tog bloka stigli dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina, dr. Amela Katica-Mulalić, šefica anestezije, Muvedeta Butmir-Čedić, šefica računovodstva, i glavna sestra Ernela Eminović.

- Operacija je počela ubrzo nakon "evakuacije". Niko nije vidio ko je pacijent oko kojeg se napravila tolika misterija. Nije bilo zvaničnih informacija, samo se brzo Kliničkim centrom pronio glas da je riječ o nekoj vrlo, vrlo važnoj osobi, zbog koje je po hitnom postupku stigao kolega plastičar iz Beograda. Indikativno je da je u salu s njim ušla i dr. Katica-Mulalić, a ne neko ko je bio u smjeni, neko od dežurnih anesteziologa. Kolege pričaju da je dr. Katica-Mulalić izašla iz sale skoro pred ponoć. Prema našoj računici, operacija je trajala duže od osam sati – izjavio je jedan od ljekara KCUS-a.

OPERACIJU IZVEO TIM IZ BEOGRADA. Indikativno je, dodaje on, i da je operacija urađena u tzv. onkološkoj sali, po čemu se da zaključiti o kakvoj je vrsti problema i operacije riječ.

- Svi su ulazi bili blokirani. Niko salama nije mogao prići, cijelu noć je do jučer ujutro bilo tako. Stroga tajna – navodi taj izvor.

BLOKIRANI ULAZI. Niko nije, osim prisutnih, imao priliku vidjeti ko je misteriozni pacijent, jer je sve izvedeno pod velom tajne i u uskom krugu zaposlenika KCUS.

- Negdje predvečer u krugu zgrade počeli su se pojavljivati automobili, pa i bodyguardi koji prate političare. Neki od kolega posvjedočili su da je od početka "opsade" pred Centralnim medicinskim blokom bila parkirana i Škoda koja vozi jednog člana Predsjedništva BiH – navodi izvor.

BOLEST NIJE SRAMOTA. Medicinsko osoblje koje je prekjučer poslano da ranije napusti KCUS tvrdi da je zbog zaštite identiteta operisanog pacijenta operacija obavljena u potpunoj tajnosti.

- Nije neobično da kolege s drugih klinika iz drugih zemalja dolaze u KCUS da operiraju. Ali, nikad u nekim tajnim okolnostima, nikad se nisu slali tehničari i doktori kući. Pretpostavljam o kome je riječ i ko je pacijent. Ne znam samo zašto se od toga pravi misterija. To nije u skladu s našom profesijom, našom etikom. Bolest nije sramota – navodi jedan od bivših zaposlenika KCUS.