Istina o događajima u noći 08.02.2016. godine kada je u Velikoj aleji na sarajevskoj Ilidži 21-godišnji Dženan Memić dobio smrtonosne povrede dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap još uvijek nije otkrivena. Način na koji su nastale teške povrede na mladiću nisu rasvijetljene ni tokom suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se terete za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Sestra Dženana MemićaSESTRA DŽENANA MEMIĆA: Moj brat nije na vrijeme dovezen u bolnicu. Zašto Alisa nije zvala Hitnu?!

POVEZANO
Ubistvo Dženana Memića videonadzorNA SNIMKU koji je Muriz Memić podijelio medijima se vidi auto agencije Alisinog oca, Zije Mutapa!?

Više vještaka koji su svjedočili iznijeli su različite teorije nastanka povrede: od udara kombija, odbacivanja tijela, do udarca u glavu nekim predmetom/šipkom. Niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi da je udaren kombijem i da su pronađene povrede isključivo nastale od udarca kombija.

Porodica Memić od Dženanove smrti tvrdi da je riječ o ubistvu te da je Dženan napadnut, a ne udaren kombijem Ljube Seferovića. Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) prvobitno je otvorilo istragu ubistva po nepoznatom počiniocu da bi u osmom mjesecu 2016. godine prekvalifikovali događaj u saobraćajnu nesreću.

Dokumentacija koju je Novinska agencija Patria dobila na uvid pokazuje da je u noći 8. na 9. februar 2016. godine izvršen uviđaj kome je prisustvovao tužilac Meris Ćato, te dva istražitelja MUP-a KS koji su izašli na lice mjesta u 00:35, a uviđaj je završen u 1:30 sati.

U izvještaju o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta navedeno je da je riječ o ubistvu koje se dogodilo oko 22:30 sati u Velikoj aleji do broja 4 na Ilidži.

Kao oštećeni su navedeni Dženan Memić i Alisa Mutap.  

- Dana 09.02. izvršen je uviđaj povodom saobraćajne nezgode u ulici Velika aleja do broja 4 općina Ilidža. Dana 08.02.2016. godine oko 22:30 sati NN vozač je upravljao NN vozilom te udario Memić Dženana i Mutap Alisu. Ovom prilikom Memić Dženan i Mutap Alisa su zadobili tjelesne povrede. Dana 16.02.2016. godine izvršena je obdukcija Memić Dženana i tom prilikom došlo se do saznanja da se radi o krivičnom djelu ubistva pa shodno tome je promijenjena data kvalifikacija djela.

Memić Dženan Aleja

Dio iz izvještaja MUP KS

Porodica Memić poručuje da nema namjeru odustati od otkrivanja istine o Dženanovoj smrti. Do sada su organizirali četiri puta mirne proteste tražeći da se otkriju pravi počinioci. Peti protesti zakazani su za 23.05. u 14 sati. Mirna šetnja treba ići od SCC-a do zgrade Tužilaštva KS.  

Nastavak suđenja Seferovićima je zakazan za 24.05. kada prema najavama Tužilaštvo KS treba ulagati materijalne dokaze, a očekuje se kako će biti prikazana i rekonstrukcija događaja od 13.06.2016. godine, sa učesnicima Alisom Mutap i Ljubom Seferovićem, dok iskaz Vasvije Sejdović, najavljuje se, neće biti prikazan iako je već objavljen u medijima. Sejdović je ranije odbila da svjedoči te je Tužilaštvo KS odustalo od nje kao svjedoka.

Memić Dženan Aleja

(Doznajemo.com/NAP)