Američki meteoservis Accuweather je objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od oktobra, piše Istramet.

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru kontinenta, sličan trend trebao bi se nastaviti i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena mogao bi pogodovati novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće padavine.

Prema prognozi meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u jedanaestom mjesecu!?

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend mogao bi se nastaviti i u septembru.

- U oktobru i novembru slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih padavina oko Dinarida i na Jadranu. Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama, piše Večernjak.