Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i drugima, optuženim za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži u novembru 2015. godine, a tokom koje je poginuo slučajni prolaznik Kemo Bašić.

Osim Sejfovića, na optuženičkoj klupi su Arif Hajradinović, Alma Sejfović, Nizama Beširević, Haris Hajrović, Goran Šakota i Samir Baltić. Oni se terete za razbojništvo, pokušaj ubistva, teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, pripremanje krivičnog djela i pomaganje izvršiocu nakon krivičnog djela. 

Među dokazima koje je Tužilaštvo uložilo na današnjem ročištu su i dvije izjave optužene Alme Sejfović, Amelove sestre, dane u MUP-u KS i sarajevskom Tužilaštvu, a koje su i pročitane u sudnici.

Amel Sejfović sudnica

U prvoj izjavi Alma je, između ostalog, navela kako je Amel nazvao da pozove Nizamu Beširević kako bi sa njim otišle po alfa romeo. Opisujući način na koji su došle do vozila, Alma je tvrdila da je od rođaka Sanela doznala da je opljačkana banka na Ilidži, te da nije bila sigurna kakve to veze ima s njenim bratom. 

- Posumnjala sa da je povezano sa njim kada sam vidjela na portalima da je zapaljena alfa, izjavila je tada Sejfović.   

U drugoj izjavi danoj u Tužilaštvu KS, Alma je navela da ni na koji način nije učestvava u pljački banke, te je pojasnila da je 5.000 KM, koje su nađene u njenoj kući, novac koji je njen otac dobio, a da je druga suma, od 3.000 KM, koja je također pronađena, od njenog poslovnog prostora koji je prodala.

I u toj izjavi je navela da ne zna gdje je novac koji je opljačkan iz banke. 

Podsjećamo, Sejfović je nedavno povjegao iz pritvora sarajevskog KPZ, pa je, nakon hapšenja, prebačen u pritvor KPZ-a Zenica, odakle ga sudska policija dovodi na suđenje. 

POVEZANO
Anel SejfovićOGLASIO SE ANEL SEJFOVIĆ, PRVI ROĐAK BJEGUNCA AMELA: Evo šta je poručio cjelokupnoj javnosti!