Hrvatska javnost jučer je ostala zaprepaštena viješću da je pred crkvom u Brestju (Sesvete, Hrvatska) prije sedam dana ostavljeno žensko dijete, čija je procijenjena starost pet do sedam mjeseci.

Policija je utvrdila identitet djevojčice i pronašla njene roditelje. Policija je kazneno prijavila i majku (22) i oca (35) djeteta, s time da su majku prijavili i za napuštanje djeteta.

Podsjetimo, dijete je ostavljeno u dječjim kolicima, umotano u bijeli platneni prekrivač te odjeveno u žutu haljinu (s bijelim točkicama) bez rukava. Svijetle je puti, plavih očiju i svijetloplave kratke kose.

Kako policija u danima nakon pronalaska nije mogla pronaći nikakav trag, obratila se jučer građanima i zatražila pomoć u prepoznavanju. Javila im se baka curice Katarine.

Resorna ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izrazila je zabrinutost za mlade familije koje pokazuju da nemaju snage niti spremnosti da brinu o sebi i svojoj djeci. Ukazala je i na problem nezaposlenosti mladih i sve veći broj razvoda koja najteže pogađaju djecu.

Stoga je pozvala roditelje koji se ne mogu brinuti o svojoj djeci da se legalnim putem obrate institucijama i zatraže pomoć.

- Svi mladi roditelji koji nisu u stanju ili procjenjuju da imaju problema s podizanjem ili odgajanjem djeteta, neka se legalnim putem obrate institucijama i mi ćemo svakako pomoći. Nije sramota tražiti pomoć. Postoje i drugi načini, institucije postoje i spremne su pomoći djetetu - poručila je Murganić, dodajući kako je slučaj dobro završio. 

- Ovo je bio jedan vapaj u pomoć koji se na sreću dobro završio. Na neki način sam i zahvalna roditeljima da su se odlučili na ovakav čin jer je moglo i gore završiti, imamo u sjećanju loših iskustava - izjavila je Murganić, dodavši kako nadležni centar za socijalnu skrb treba ispitati okolnosti zašto su to roditelji učinili, njihove sposobnosti, odrediti ko treba brinuti o djetetu ubuduće...

- Vidjet ćemo u kojoj fazi je ispitivanje sposobnosti i okolnosti zbog kojih su to roditelji učinili. Hoće li se ići na oduzimanje roditeljske skrbi, mislim da ne treba ni sa čim žuriti. Najvažnije je da je dijete zbrinuto, da je zdrava, da nije zlostavljana i nije zapuštena. Možda je to bio neki čin očaja - izjavila je ministrica.

>>>>> PROGOVORILA BAKA OSTAVLJENE DJEVOJČICE (7 mj.): "Htjela sam je udaviti kad sam čula šta je uradila"