Vama je izgledalo sve uredu... Popijete i pojedete, dobijete fiskalni račun, platite ga i vjerujete kako kafana i/ili restoran radi «sve po zakonu». I u Poreznoj upravi je izgledalo sve uredu, iako je bilo daleko od toga.

To je ukratno suština «velike poreske utaje» koja trese Kanton Sarajevo (KS) posljednjih dana, dok je u akciji «Kasa» koja je sprovedena juče «palo» nekoliko glasovitih sarajevskih ugostiteljskih objekata. No, kako je istraga još u toku te kako na vidjelo tek izlazi čitav sistem po kome su se vršile prevare sa fiskalnim računima, za očekivati je da spisak (raz)otkrivenih bude znatno duži.

Porezna uprava Federacije BiH, u saradnji s Tužilaštvom Kantona Sarajevo, privremeno je zatvorila ugostiteljske objekte "Vatra" i "Metropolis", koji se nalaze u tržnom centru SCC.

Podsjećamo, prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) Tužilaštvo KS je predložilo mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Glavni osumnjičeni u ovom slučaju su direktori, bivši i sadašnji, firme Inspirit d.o.o. Sarajevo, iskusne kompanije koja se više od 20 godina bavi razvojem i primjenom modernih informacionih sistema.

Naime, iz Tužilaštva KS je objašnjeno sljedeće:

SKRIVENE OPCIJE. «Glavnoosumnjičene osobe Ines Juretić i Oleg Krautblatt, bivši i sadašnja direktorica firme Inspirit su osobe koje su iznajmljivale softverski program «Inspirit gastro» koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i prema njima je tužilac predložio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogli boravkom na slobodi utjecati na svjedoke prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela».

A kako je program «Inspirit gastro» omogućavao da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa?   

Navodno je ovaj specijalizovani program napravljen po principu «kratkog i dugog klika», što znači da se zadržavanjem tipke, tj. dugim klikom mogao poništiti već izdati fiskalni račun. Tako su se ostvareni prihodi jednim klikom činili nevidljivim, iako je inspektorima sve izgledalo u skladu sa zakonom.

To je potvrđeno i na današnjem ročištu, gdje je Tužilaštvo otkrilo da je Oleg Krautblatt pravio programe i softvere koji su omogućavali korisnicima ugostiteljima brisanje određenih stavki prilikom izdavanja fiskalnih računa.

Naime, sam program «Inspirit Gastro» koji se namjenski koristi u ugostiteljstvu, imao je određene skrivene opcije koje su koristili pojedini ugostitelji, a firma Inspirit u tajnosti nudila, i na taj način vršili utaju poreza, a s druge strane stivali ilegalnu imovinsku korist.

KO SU KLIJENTI KOMPANIJE INSPIRIT? U kratkom predstavljanju na svojoj zvaničnoj stranici kompanija Inspirit za sebe navodi:

- Našu snagu čini ambiciozan tim programera i integratora sa višegodišnjim iskustvom u IT oblasti. Odlikuje nas više od 20 godina iskustva u razvoju informacionih sistema, kako na inostranim, tako i na domaćim tržištima.

Naša vizija je razvoj i primjena modernih informacionih sistema i praćenje operativnosti naših korisnika, kao i pružanje efikasnih rješenja u skladu sa najsavremenijim tehnologijama.

U skladu sa zahtjevima tržišta, nastojimo biti moderan, dinamičan i fleksibilan tim, koji je u svakom trenutku spreman odgovoriti na aktuelne zahtjeve i potrebe korisnika.

A među klijentima ove iskusne kompanije su najpoznatija sarajevski ugostiteljski objekti, kao što su: Metropolis, Vatra, Kibe Mahala, Coloseum.Club, ćevabdžinice Mrkva, 4 sobe gospođe Safije, Torte i to, Aquarius, Pod lipom, Avlija, Spazio caffe, Cheers, Golf Klub i brojni drugi.

AKCIJA. Za osumnjičene za utaju poreza, koji su uhapšeni tokom akcije «Kasa», predložene su mjere pritvora. Podsjećamo, SIPA je uhapsila 12 osoba, a iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su da je riječ o ugostiteljskim objektima Metropolis, Vatra, Montana, Una, Luka, Kibe, Portofino, te firmi Inspirit koja se bavi servisiranjem fiskalnih kasa.

Ines Juretić i Oleg Krautblatt, sadašnja direktorica i bivši direktor firme "Insprit" su osobe koje su iznajmljivale program "Insprit Gastro", koji je omogućavao ugostiteljskim objektima da Poreznoj upravi ne prikazuje stvarno stanje prometa u objektima. 

Za njih je Tužilaštvo KS predložilo pritvor, navodi se iz te institucije.

Osumnjičeni koji su koristili usluge ove firme da bi utajili porez, kako se navodi, tokom ispitivanja su priznali djelo i pristali su na saradnju sa Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Njima su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, zabranu sastanjanja sa ostalim osumnjičenim, svjedocima i uposlenicima ugostiteljskih objekata.

Iz Tužilaštva KS navode da u zavisnosti od toga kada će se osumnjičeni vlasnik objekta Una javiti u Tužilaštvo, institucija treba odlučiti o daljim mjerama.