«Facultas za prosperitet mladih» povodom sezone blagdana, u 12. mjesecu provodi - pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva - promotivnu medijsku kampanju za mlade pod nazivom «Mi smo nova generacija dobrovoljnih darivatelja krvi». Prijatelji projekta su Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, Crveni križ općine Novo Sarajevo, Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo i Kulturno-umjetničko društvo «LOLA».

Ova medijska kampanja obuhvatila je izradu i distribuciju promotivnih materijala o dobrovoljnom davalaštvu krvi, pa su volonteri Udruženja «Facultas» dijelili građanima Sarajeva informativne letke, gostovali u medijima, a promotivne plakate istakli su na različitim gradskim lokacijama.

Darivanje krvi Facultas dec 2018a

«Svijest o važnosti darivanja krvi u našoj zemlji još uvijek nije dovoljno razvijena. Promoviranjem zdravog stila života, zdravstvene kulture i edukacije, želimo utjecati na solidarnost i društvenu odgovornost građana. S tim u vezi informiramo javnost o svakodnevnim i posebnim aktivnostima vezanim za prikupljanje krvi te posebnim potrebama za krvlju određenih krvnih grupa. Za brzo i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi. Stoga je uistinu nužno da što veći broj građana BiH u svoje godišnje aktivnosti uvrsti i darivanje krvi, a pomoći mogu sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. Potrebno je neprestano raditi na osiguravanju novih generacija dobrovoljnih davatelja krvi, a koji bi se zahvaljujući stečenom znanju lakše odlučili sudjelovati u tom nadasve plemenitom činu, te tako pokazali brigu za svoje bolesne sugrađane», izjavila je koordinatorica projekta Ivana Krstanović.

U ovu kampanju uključili su se mnogobrojni kulturni i društveni djelatnici iz cijele regije. Poruku javnosti da jedan dobrovoljan davatelj krvi može spasiti tri života poslali su Željko Bebek, Krunoslav Kićo Slabinac, Zorica Kondža, Ivo Amulić, Marina Tomašević, Marin Limić, Rajko Dujmić, Antonella Malis i Pero Križanović, potom emeritus prof. dr. sc. Marinko Pejić, prof. dr. sc. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, prof. dr. sc. Ismet Dizdarević, sekretar Crvenog križa općine Novo Sarajevo Asad Kučević, magistar teologije, književnik i mirovni aktivist Alen Kristić, animatori za dobrovoljno davanje krvi Ismail Šehić i Senad Halilović, glumac i TV voditelj Mladen Jeličić – Troko, teatarski umjetnici Adnan Đindo i Dajana Zilić i mnogi drugi.

U okviru programa Festivala «Kao nekad pred Božić 2018», koji je održan u dvorani «Dom mladih» u Sarajevu, publici se predstavila vesela kapljica DROPSI – maskota Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH koja simbolizira dobrovoljno davalaštvo krvi, a sve u svrhu toga da se građanima crvena kap približi i da ju pamte kao nešto veselo i pozitivno te tako izgrade pozitivan temelj i stav prema krvi i darivanju krvi.

«Ako nam krv zatreba kao lijek, svi smo mi ovisni isključivo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Značajan je broj aktivnih darivatelja krvi u gradu Sarajevu i Federaciji BiH, međutim, našu domovinu sve više napuštaju mladi, zdravi ljudi koji su ujedno i potencijalni darivatelji krvi. A ako/kada oni odu iz zemlje, veliko je pitanje tko će darivati krv?! Godišnje se napravi na tisuće operacija koje ne bi mogle biti ostvarive da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi. Stoga je bitno kontinuirano raditi na promociji važnosti darivanja krvi, te na taj način stvarati novu generaciju dobrovoljnih davatelja krvi», izjavio je Pavao Zornija, član projektnog tima.

Darivanje krvi Facultas dec 2018a

(Doznajemo.com)