U stravičnom terorističkom napadu koji se u ponedjeljak navečer dogodio u Beču, bilo je žrtava. Potvrđena je smrt 4 osobe. Napadač je ubijen. Žrtve napada su prolaznici, dva muškarca i žena. Teško je ranjeno još preko 20 osoba. Među ranjenim je i jedan policajac.

Prema prvim informacijama, napad izveden automatskim oružjem imao je čini se za cilj sinagogu i košer restoran.

Na više lokacija u gradu oko 20h začula se pucnjava, a sve je počelo na Seitenstettengasse.

Fejzulai Kujtim, terorista koji je organizator sinoćnjeg napada u Beču imao je dvojno državljanstvo, austrijsko i makedonsko. Prošle godine 25.04. je lišen slobode i osuđen na 22 mjeseca zatvora, jer je htio otići u Siriju i tamo se pridružiti tzv. "Islamskoj državi". Međutim, 05.12.2019. pušten je na uvjetnu kao mlađi punoljetnik.

Beč teroristički napad 02/11/20a

Foto: Prva fotografija predaje osumnjičenih

Jedan napadač je ubijen.

Nakon napada, Beč je bio pod blokadom, a na ulice je izašla i vojska kako bi pomogla policiji.

Beč teroristički napad 02/11/20a

Prije nego što je došlo do terorističkog nasilja, na Instagramu se pojavila fotografija čovjeka s vrlo sličnim oružjem kakvo je imao i bečki napadač. Neki su pisali da je u pitanju Zastava M70, jugoslovenske, odnosno srpske proizvodnje, vjerovatno ilegalno nabavljena.

Bild javlja kako istražitelji sumnjaju da se radi o osobi čija je fotografija objavljena na Instagramu. Prema pisanju tog izvora, on je ranije dvojici prijatelja poslao snimke napada na Charlie Hebdo iz 2015. godine, kad je ubijeno 12 ljudi.

Također, stavio je na Instagram nekoliko fotosa na kojima se zaklinje na vjernost tzv. ISIS-u.

Beč teroristički napad 02/11/20a

(Doznajemo.com)