Prva žrtva “Plavog kita” u Srbiji je 13-godišnji J. V. iz okoline Velike Plane, koji se ipak uz pomoć svojih roditelja i drugova izvukao iz kandži igrice koja tinejdžere tjera na samopovrijeđivanje, a na kraju i na samoubistvo.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Izazov plavog kita 0OVE CURICE MRTVE ZBOG "IGRE" NA INTERNETU!? Policija upozorava roditelje da provjere šta djeca rade

U ispovijesti za beogradski Telegraf, njegovi roditelji navode da agoniji nije kraj, jer mališan sada dobija poruke sa prijetnjama smrću čitavoj porodici ukoliko bude pričao nekome o igrici.

– Sve je počelo kada smo dobili upozorenje od dječaka iz odjeljenja našeg sina, koji nam je poslao poruku da on igra opasnu igricu i da može nešto strašno da se dogodi. Sve mi je bilo čudno jer je naš sin živo dijete i nije, kako se kaže, kompjuterski tip. A onda smo vidjeli da ima ogrebotine na ruci i nekako u isto vrijeme čuli o toj igrici “Plavi kit” – započinje svoju priču Zlatko V., otac dječaka koji je, zvanično, postao prva žrtva zlokobne igrice u Srbiji.

Kako se priča, još nekoliko djece iz istog mjesta je aktiviralo ovu igricu, ali je zvanično jedino za J.V. poznato da je ispunio i drugi zadatak – sjekao se po ruci.

– On se poslije svega toliko uplašio i pokušao je da izbriše igricu. Međutim, to je kao neki virus, stalno se vraćala. Na kraju je morao telefon da vrati na fabričko podešavanje. Slučaj smo prijavili policiji, oni su brzo reagovali i hvala im – nastavlja Zlatko V.

Prema njegovim i tvrdnjama njegove supruge, njihov sin je bio uplašen, ali težih posljedica nije bilo. Sa njim su pričali policajci obučeni za rad sa maloljetnicima, ali i školski psiholog i socijalni radnik.

– Svi oni su shvatili da je naš sin žrtva, ali on nije jedini. Još jedna djevojčica se isjekla po ruci, to je jedan od zadataka koje su morali da ispune. Fotografisao je povrede i poslao ih da bi dobio sljedeći izazov. Ali kada je odustao, počele su da mu stižu prijeteće poruke: “Čuvaj se da ti ne stradaju roditelji!”, “Ubit ćemo ti brata”. Još uvijek se plašim, prijetnje su stizale SMS porukama, na srpskom jeziku – navodi majka dječaka, ovim putem želeći upozoriti sve roditelje da obrate pažnju na svoju djecu.

KAKO SVE POČINJE? - Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne sme znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spremna? - riječi su kojim se maloletnici uvode u svijet "samoubilačke" online igrice "Plavi kit".

Učenica jedne osnovne škole iz Beograda dobila je prije nekolio dana poziv da pristupi igrici, ali odmah je rekla majci, koja je obavijestila školu.

- Na instagramu je dobila link i poruku da se priključi igrici. Pitali su je da li je sigurna. Vidno uplašena došla je da mi kaže šta joj se dogodilo i da je odmah izbrisala poruku koju je dobila. Ja sam obavestila direktorku škole, a ona je obavestila đake i nastavnike. Međutim moja ćerka nije jedina koja je dobila poziv, znamo za još nekolo dece koja su uglavnom skrinšotovala poruke i objavila na svojim instagram profilima - svjedoči uplašena majka.

REAKCIJA POLICIJE. Koliko je cijela stvar opasna, govori i to što se povodom ove opasne video igrice nedavno oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je izdalo upozorenje roditeljima i nastavnicima da obrate pažnju na ponašanje djece.

- Pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti. Takođe, apelujemo na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

 Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice "Plavi kit" u Srbiji.