Prva osoba izliječena od koronavirusa za Glas Amerike govorila je o svom traumatičnom iskustvu. Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenom u Bosni i Hercegovini.

Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je u Banjaluci početkom mjeseca, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen!

POVEZANO
UKC Banjaluka bijeli paspartuDOKTORI POTVRDILI PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U BiH: U pitanju je Banjalučanin na radu u Italiji

U razgovoru za Glas Amerike on objašnjava kako je zloglasni virus stigao u RS.

Navodi da krajem februara kada je iz Italije stigao u Banjaluku nije mogao ni da zamisli ovakav razvoj situacije.

- Kad sam došao iz Italije situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti, prisjeća se ovaj Banjalučanin, koji nije želio da mu se navodi ime i prezime.

Ističe da su simtomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo.

POVEZANO
Korona pregled 2PORUKA IZ KINE: "Za koronavirus nema lijeka, oni koji su izliječeni, izliječeni su samo zbog jednog"

Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako tvrdi on je na prvom mjestu zahvalan doktorima i ostalim medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.

- Nisam imao nikakvu terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Samo po neki paracetamol. U bolnici sam bio osam dana u potpunoj izolaciji i 10 dana u kućnoj izolaciji. Pušten sam u kućnu izolaciju kad je nakon dva pozitivna testa treći test bio negativan...

POVEZANO
Dr. Iva Vuletić 1Širi se STATUS mlade hrvatske liječnice: Jučer u ambulantu ulazi stariji čovjek s maskom...

- Iako je bilo teško biti prvi, pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade, naglašava sagovornik Glasa Amerike, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu s prijateljima koji tamo žive.

- Tamo je situacija dramatična i nadam se da kod nas to neće da se desi. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos, poručuje prvi izliječeni pacijent u BiH od koronavirusa.

POVEZANO
Bolnica Srbija Infektivno DZKORONA NAM JE SVIMA UPUTILA PORUKU: "Evo kada ću otići!"