Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, piše agencija Patria.

Kako je javnosti već poznato, familija mladića koji je u trenutku smrti imao 22 godine tvrdi da se istina o ovom slučaju prikriva i da je zapravo riječ o ubistvu, a ne o saobraćajnoj nesreći.

Kao svjedoci odbrane pojavili su se Elvedin Boja i Nermin Halilović pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), te Senad Mešić kriminalistički tehničar MUP KS u penziji.

Prvi je svjedočio Elvedin Boja koji je na pitanje advokata Rusmira Karkina odgovorio da nikada nije ispitan u Tužilaštvu KS na okolnosti događaja od 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji (Ilidža, sarajevo - mjesto gdje se sve dogodilo, op.prir.). Samo jednom je ispitan u MUP-u KS.

Boja je tokom svog svjedočenja naveo da se sa kolegom Veliborom Ristivojevićem odvezao na lice mjesta te su tamo zatekli vozilo DKPT ( irekcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine).

- Prtljažnik je bio otvoren u kojem je sjedila ženska osoba. Kolega Velibor je prišao kolegama iz DKPT, a ja sam otišao do druge povrijeđene osobe koja je ležala na zemljanoj podlozi.

Na pitanje advokata Karkina da li je razgovarao sa pripadnicima DKPT, Boja je svjedočio da je samo pitao gdje je druga povrijeđena osoba.

POVEZANO
Sestra Dženana MemićaSESTRA DŽENANA MEMIĆA: Moj brat nije na vrijeme dovezen u bolnicu. Zašto Alisa nije zvala Hitnu?!

Boja je potvrdio da je Dženanu okrenuo glavu na stranu kako ga ne bi ugušila krv, ali da ga nije pomjerao. Demonstrirao je tokom svjedočenja kako je Dženan ležao na leđima. Podsjećamo, ranije je objavljena fotografija gdje je Dženan na boku, a policajac Ristivojević je tokom ranijeg svjedočenja tvrdio da ga je tako okrenuo njegov kolega, a da je "Dženan ležao potrbuške".

- Nisam smio pomjerati tijelo jer nisam znao kakve su povrede, samo sam mu glavu okrenuo. Nogama je trzao, davao je znakove života – izjavio je svjedok dodajući da je tražio da Hitna pomoć požuri.

Boja je dodao da su na licu mjesta bile četiri osobe do dolaska Hitne pomoći, nakon čega je obezbijeđeno lice mjesta žutom trakom.

Odgovarajući na pitanje advokata da nabroji sve osobe koje su se tu nalazile uključujući i policajce i civile Boja nije mogao sa sigurnošću potvrditi da su neke osobe tu noć bile na mjestu događaja. Sjetio se nadređenog Nermina Halilovića, izvjesnog Edina.

POVEZANO
Memić suđenje 13/06/2017 1JECAJI U SUDNICI: Danas prvi put prikazana FOTOGRAFIJA tijela Dženana Memića (22) nakon nesreće

Boja je isključio mogućnost da je neko drugi pomjerao tijelo Dženana Memića. Dodao je da je osvjetljenje bilo dobro od ulične rasvjete te je i sam primjetio "komadić zelene farbe, stakla da li od fara ili žmigavca".

Boja je potvrdio da je na lice mjesta došao Nermin Halilović, ali nije znao tačno odrediti vrijeme.

Na pitanje da li ima informacija o naknadnom pronalasku tragova na licu mjesta, ovaj policajac je odgovorio da nije upoznat s takvim informacijama.

On je potvrdio da su na uviđaju bili tužilac Meris Ćato, krim-tehničar Senad Mešić i istražitelj Sefedin Škrijelj.

DRUGI SVJEDOK Nermin Halilović koji je bio rukovodeći dežurni naveo je tokom svog svjedočenja da on nije napravio službenu zabilješku o noći 8. februara 2016. godine iako je dva puta dolazio na lice mjesta. Prvi put s mlađim kolegom koji ga je dovezao službenim automobilom, a drugi put sa vlastitim. Halilović je pojasnio da su mu kolege Boja i Ristivojević tražili nešto kako bi zaštitili dokaze jer je "postojala mogućnost kiše".

Halilović je stigao ponovo na lice mjesta, ali nije bilo potrebe za zaštitom dokaza. Tada je već vidio da se formirala ekipa za uviđaj. Na pitanje advokata Karkina da li su mu poznata imena službenika DKPT i da li je s njima razgovarao, Halilović je negirao da ih poznaje. Potvrdio je da je ostao do kraja uviđaja.

Na pitanje da li je na bilo koji način manipulisao tragovima i da li je čuo koji su tragovi pronađeni Halilović je odgovorio odrično. Također tvrdi da ne zna ništa o naknadnom pronalasku tragova na licu mjesta.

TREĆI SVJEDOK Senad Mešić, kriminalistički tehničar u penziji prisjetio se da je fotografisao pronađene tragove, ali ne i da je sačinio video snimak. Negirao je da mu je poznato da je iko snimao uviđaj.

Mešić je i na pitanje advokata Karkina, ali i na pitanje sudije Igora Todorovića izjavio da ga nikad niko nije saslušavao na okolnosti ovog događaja.

On je naveo da je po dolasku zatekao obezbijeđeno lice mjesta, gdje su bili tužilac Meris Ćato, Sefedin Škrijelj saobraćajni inspektor kao i policajci.

- Oni mene upoznaju da je bila saobraćajna nesreća, da je povrijeđeno dvoje ljudi i da su upućeni u bolnicu.

Mešić je potvrdio da je sačinio izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta nekoliko dana poslije uviđaja. Tako je na izvještaju koji je prikazan u sudnici navedeno da je riječ o krivičnom djelu ubistvo, a ne saobraćajna nesreća. Mešić je pojasnio da je to urađeno u konsultaciji sa načelnikom nakon što je izvršena obdukcija Dženana Memića 16. februara 2016. godine, iako je na dokumentu datum 9. februar.

On je potvrdio da je tokom uviđaja bio suh asfalt i da je većina tragova bila na asfaltnoj podlozi, dok su tragovi krvi bili većinom na zemljanoj podlozi. Zatekao je i tragove stakla, plastike, boje ali nije precizirao koliko komada.

- Ima fotodokumentacija pa se može vidjeti. Bilo je više komada stakla i plastike.

Na pitanje da li je prilikom izrade skice lica mjesta odredio kontaktnu tačku između vozila i pješaka, Mešić je kazao da "nema nijednog traga koji ukazuje na mjesto kontakta".

Mešić je također potvrdio da je čuo o "naknadnom pronalasku nekog traga ali do mene nije došao".

Na licu mjesta bio je i policajac Josip Barić koji je išao u bolnicu te donio odjeću Alise Mutap (Memićeva djevojka koja je s njim bila na licu mjesta, op.prir.) i Dženana Memića. Mešić nije mogao reći zašto među tom odjećom nema majice Alise Mutap.

Također, u sudnici je prikazan zapisnik o uviđaju koji je sačinio Sefedin Škrijelj, a gdje je navedeno da je uviđaj snimljen i video kamerom. Mešić je svjedočio da ne zna ništa o tom zapisniku, nije ga sačinio niti ga je pročitao.

Kao svjedoci na narednom ročištu trebaju se pojaviti Velibor Ristivojević, Elvedin Boja, te Sefedin Škrijelj. 

POVEZANO
Muriz Memić 2OTAC DŽENANA MEMIĆA: "Javile su mi se osobe sa snimka u noći kad je ubijen moj sin. Evo šta kažu!"