Amtrakova željeznička kompozicija koja je iskliznula s pruge u ponedjeljak u američkoj saveznoj državi Washington, kretala se u trenutku nesreće gotovo tri puta većom brzinom od dozvoljene na dionici pruge gdje se dogodila tragedija, pokazali su prvi rezultati istrage!

Naime ograničenje na tom dijelu pruge, odnosno na nadvožnjaku, iznosi 30 milja na sat (nešto manje od 50 km/h), a kompozicija je jurila čak 80 milja na sat ili gotovo 130 km/h!?

Članica Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB) T. Bella Dinh-Zarr potvrdila je novinarima ovu informaciju, ali ona navodi kako je još uvijek prerano da bi se navelo zbog čega je kompozicija toliko prekoračila dozvoljenu brzinu.

Podsjetimo, 3 osobe su poginule, a 100-tinjak ih je povrijeđeno, jučer kada je Amtrakova željeznička kompozicija iskliznula iz tračnica i dijelom pala na autoput u Washingtonu.

Vlasti su odmah potvrdile da ima mrtvih nakon ove željezničke nesreće u DuPontu. Kompozicija je išla između  Seattlea i Portlanda, a nesreća se dogodila u 7.45 ujutro po lokalnom vremenu.

DuPont željeznička nesreća 1

Većina putnika prošla je samo s manjim povredama. Pomoć su im pružile brojne ekipe hitnih službi koje su došle na lice mjesta. Četiri osobe su u teškom stanju premještene u bolnicu.

Dramatične fotografije s lica mjesta pokazuju šta se desilo. Prema izjavama svjedoka, nakon nesreće, neki ljudi su u panici iskakali kroz prozore.

DuPont željeznička nesreća 1

Inače, kompozicija broj 501 bila je svoj prvoj, promotivnoj ruti.

Uzroci nesreće tek trebaju biti istraženi, a prema nekim tvrdnjama lokomotiva je udarila u nešto na kolosijeku, pri brzini od oko 130 km/h.

DuPont željeznička nesreća 1