- Sezona gripe u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) u BiH trenutno je na svom ovosezonskom vrhuncu, a do sada je dokazano od te bolesti preminuo jedan, dok se za još jednog pacijenta sumnja da je preminuo od te sezonske bolesti - izjavio je Feni načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević.

Samo onim pacijentima, kako navodi, koji boluju od najtežeg oblika, koji imaju teže upale pluća, odnosno oni koji mogu završiti na respiratoru ili koji u krajnjoj liniji završiti letalno (smrtni ishod), rade testiranja na viris gripe te uzorke na analizu šalju u Sarajevo.

POVEZANO
Gripa ilustracijaDOBRO JE ZNATI: Počinje sezona gripe - kako se zaštititi?

- Takvih, do sada, imamo registrovano četvero pacijenata. Kod svih registrovanih izolovan je H1N1 influenca, ali su svi dobri i svi su u oporavku. Neće tu biti nekih teških komplikacija. Do sada smo imali jedan sumnjiv slučaj na gripu, ali još nismo dobili potvrdu, dok je za jedan slučaj koji je završio smrtnim ishodom dokazano da je pacijent umro od gripe. Obojica su umrli krajem prošle sedmice - navodi dr. Drljević.

Dodaje da bi do kraja ove sedmice trebali dobiti i potvrdu za drugog preminulog pacijenta, za kojeg sumnjaju da je preminuo od gripe. Također, dosad nisu imali slučaj da je iko ko je vakcinisan umro od gripe.

KBZ, navodi Drljević, svake godine 30.10. proglasi početak sezone gripe i poduzima sve mjere, a one se sastoje od obnove propagandnog materijala, skraćenja posjeta-reduciranja vremena i smanjenje dana u kojima su dozvoljene posjete, a na nekim odjelima, koji su najviše ugrožena, uveli su i potpunu zabranu posjeta.

KBZ je ponudila i mogućnost osoblju bolnice da se blagovremeno vakcinišu protiv gripe, za što je izrazilo želju oko 200 zaposlenika, a što je, kaže Drljević, relativno malo.

POVEZANO
Heather HollandOMILJENA UČITELJICA 2. RAZREDA UMRLA OD GRIPE: Bio joj preskup lijek koji su joj prepisali doktori!?