Stiže južina i nova epizoda obilne kiše. Iduće sedmice očekuje se dolazak neprimjereno hladnog zraka nad područje naše regije, piše profesor Zoran Zadro, sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

- Već se proteklih dana dalo naslutiti da nećemo pretjerano dugo uživati u lijepom jesenskom vremenu. Očekuje se kako će novi ulazak osjetno hladnijeg zraka u Sredozemlje potaknuti nastanak novog ciklonalnog polja u zapadnom dijelu Sredozemlja, tako da bi, pogotovo od vikenda, nova ciklona trebala djelovati na vrijeme u našem dijelu kontinenta i cijeloj regiji Balkana.

Od nedjelje do srijede, kiše bi, uz prolazak ciklone i frontalnog sistema, trebalo biti širom Balkana, kada se ujedno očekuje dotok osjetno hladnijeg zraka, pogotovo od ponedjeljka i utorka - navodi prof. Zadro, čiji je ostatak prognoze također zanimljiv...

POVEZANO
ANALIZA potres poplaveDA LI SE OVO KRIJE OD NAS: Balkanu tek prijeti katastrofa, REKORDNE KIŠE i olujni vjetri tek počeli?

Naime, on očekuje kako će pritom biti mogućnosti za lokalno obilne padavine, posebno u Hercegovini, jugozapadu i zapadu, centralnom, istočnom i sjeveroistočnom dijelu Bosne, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Makedoniji.

- Rizik od lokalnog izraženijeg grmljavinskog nevremena postoji posebno između nedjelje i utorka. Ponajprije se to odnosi na Jadran, Hercegovinu, jugozapad i zapad Bosne, obalne i priobalne dijelove Crne Gore i jugozapad, jug te sjeverozapad Makedonije.

Prema sadašnjem modelu, obilan snijeg snijeg bi trebao pasti u Alpskom gorskom području do srijede, ali bijelih pahulja bi moglo biti i kod nas!?

- Između ponedjeljka i četvrtka uz dotok osjetno hladnijeg zraka ponegdje je moguća kratkotrajna pojava susnježice i snijega u vrhovima gorskih područja naše regije ponaprije Bosne.

- Ako ste se poželjeli hladnijeg vremena, mogli biste već iduće sedmice zaželjeti dolazak ugodne topline... Pogotovo Vi u Bosni, kopnu Hrvatske, Srbiji, Kosovu, sredinom sedmice i Vi u Makedoniji, zaključuje se u prognozi.

POVEZANO
Snijeg Italija Rifugio Passo Principe 02/09/2017NA PLANINI U ITALIJI PALO 20 CENTIMETARA NOVOG SNIJEGA: Idilična fotografija "bijelog pokrivača"

(Doznajemo.com)