Kako se i najavljivalo, period hladnijeg vremena je stigao do naših krajeva. Ovog vikenda lokalno susnježice i snijega može biti čak i na 800 m.n.v. ponajprije u Bosni, sjeveru Crne Gore i Hercegovine, jugu, jugozapadu i jugoistoku Srbije, Kosovu i sjeverozapadu Makedonije.

Uz ovo, stižu i prve dugoročnije vremenske prognoze za zimu 2017/2018...

Prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna analizira, na osnovu prethodnih iskustava, šta bi u naše krajeve mogao donijeti atmosfersko-okeanski fenomen La nina.

- Od mnogih anala iz bogate arhive koju imam obuhvatajući godine s djelovanjem La nine, svakako se mogu izdvojiti četiri primjera...

POVEZANO
Breza snijegMETEOROLOZI ZABRINUTI: Izgleda da «MISTERIOZNA DJEVOJČICA» donosi ledene oluje u naše krajeve!

Svaka od njih po analima zima iz bliže i dalje prošlosti ukazuje na jak rusko - sibirski anticiklonalni blok, s tendencijama širenja ka Skandinaviji, Islandu, Grenlandu i Velikoj Britaniji.

Zatim, vidi se izraženija frontalna i ciklonalna aktivnost južnije, dakle od jugozapadnog Atlantika, preko Sredozemlja, Alpskih zemalja, zatim preko naše regije i Balkana, dalje ka zemljama oko Crnog mora.

Hladnoća u Europi stiže uglavnom u sklopu Arktičkih kopnenih zračnih masa sa sjevera, sjeveroistoka i istoka Europe. Dakle mnoge od ovih zima u Europi bile su hladnije, ili najmanje temperaturno normalne.

Ponovno ponavljam, kada sve saberemo, uz anale i brojne faktore, sljedeća zima trenutno više naginje ka hladnijoj ili normalnoj opciji, u odnosu na toplu i ekstremno toplu opciju za šta je mogućnost manja.

Uz to, vjerovatno će zima biti aktivnija s padavinama kao i prvi dio proljeća 2018. godine.

Isto, tako sudeći po ovim analima, više zime ipak donosi 1. i 2. mjesec, no i 12. je znao iznenaditi, doduše rijetko, ali ipak je znao iznenaditi jačom zimom, piše prof. Zadro.

Objašnjavajući prognozu Meteo.il (slika gore) on piše i ovo...

- Ponovno Italijani originalni po pitanju predstojeće zime. Opet spominju kao najhladnije 12. i 1. mjesec. Dobar dio toga stoji, ali ne vjerujem da će manje zime biti u 2. mjesecu, i da će tako hladan biti 12. mjesec...

POVEZANO
Nemila snijeg 20/04/2017b"NE DAJ BOŽE DA SE OVO DOGODI" Poznati meteorolog šokiran onim što je vidio u prognozi za uskoro!