Zbog puno pitanja vezano za procedure ulaska u BiH, na stranici Granični prijelaz Maljevac objavljeno je sljedeće objašnjenje:

- Ako ste stranac kojem treba test za ulazak u BiH, Bosna i Hercegovina NE priznaje ako ste cijepljeni ili ako ste preboljeli koronu. Vama i vašoj djeci treba PCR test da možete u BiH, znači NE brzi test, nego PCR test koji nije stariji od 48 sati, a računa se od dana izdavanja testa!

Ako ste stranac koji je vjenčan za BH državljana s dokumentom BiH onda NE treba test, a ni maloljetnoj djeci. Treba vjenčani list, a za djecu rodni list kao dokaz o srodstvu.

Punoljetno dijete treba PCR test.

Kao dokaz o BH državljanstvu jednog člana familije može biti BH lična važeća, lična i pasoš koji su istekli, ali onda se plaća kazna 100 KM, pa ostali članovi familije svakako mogu uz njega bez testa.

Ako u familiji samo dijete ima BH dokument, a roditelji strane dokumente, onda roditeljima treba PCR test, ne možete se "šlepat" na ime djeteta, jer dijete nije skrbnik familije.

Također ako ste stranac bez testa možete u BiH bez bračnog partnera koji je BH državljanin. Treba vam kopija važečeg BH pasoša od muža ili žene i vjenčani list.

Ako imate pasoše BiH, vi ulazite u Bosnu i Hercegovinu kao prije korone - znači bez problema.

Rođeni ste u BiH, imate rodni list, imate kuću ili zemlju u BiH, sve je to lijepo, ali to Bosna i Hercegovina NE priznaje na granici jer vam za prelazak granice bez testa treba BH dokument ili potvrda o državljanstvu. Znači i Vama treba PCR test da možete u BiH.

Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore mogu isto bez Testa ako ulaze iz svojih država u BiH, a uz njih mogu i članovi familije ako su stranci.

Za nazad prema EU svaka država ima svoja pravila, a većinom je to obavezan Test, a negdje i plus karantin pa opet Test, osim Švicarske gdje ne treba ništa ako idete autom, ako idete avionom ili autobusom treba test...

***

Od 8. marta slovenski ministar nadležni je odlučio da svi koji iz BiH dolaze u Sloveniju moraju imati PCR test da budu oslobođeni karantene (djeci do 13 god. nije potreban test) Test iz BiH važi 48 sati. Test na granici nije potreban ko je prebolio koronu i ima stari pozitivan test, a da je prošlo barem 21 dan. I cijepljeni mogu bez testa.

Ako nemate Test na granici onda u Sloveniji se možete testirati, ali tek nakon pet dana karantene.

Ako ovaj vikend idete u BiH i vraćate se u nedjelju 7 marta u Sloveniju , Vi ste došli nazad po starom propisu i možete u ponedjeljak na brzi test i prekinuti karantin.

(Doznajemo.com)