Rusija je odlučila «da ne napravi mučenicima» protestante koji su upali u teren tokom finale utakmice Svjetskog prvenstva između Francuske i Hrvatske, najnovije su informacije!

Četvorka, uključujući glamourozni 21-godišnji model Niku (Veroniku) Nikulšinu, studenta ekonomije i Olgu Kuračjovu (25), koja je radila za BBC Russsia – očekuje prekršajni, ali ne i krivični postupak – javljaju mediji. Muškarac koji je bio s djevojkama koje su upale na teren je 31-godišnji Pjotr Verzilov, bivši suprug najpoznatije članice grupe "Pussy Riot", 28-godišnje Nadežde Tolokonikove, koju javnost pamti iz incidenta kod Moskovske katedrale 2012. godine.

POVEZANO
Pussy Riot finale SP 1ČETVORKA KOJA JE UPALA NA TEREN TOKOM FINALA SP osuđena na 15 dana zatvora!

Pussy Riot finale SP 0

U principu, oni bi trebali dobiti novčanu globu i biti poslani na određeni broj sati društveno korisnog rada. Također, očekuje se da će im biti izrečena mjera zabrane pristupa sportskim događajima. Formalne optužbe se odnose na "kršenje prava gledaoca utakmice" i ilegalno nošenje zvanične uniforme (koju su, uzgred, članovi grupe rentali, op.prir.).

Iako prema tzv. administrativnim procedurama mogu biti držani iza rešetaka do 15 dana, oni - prema najavama - neće biti poslani u Sibirsku kažnjeničku koloniju, kako je bio slučaj s članicama grupe "Pussy Riot" koje su 2012. godine izveli antiputinovsku "punk molitvu" kod Moskovske katedrale.

Navodno je odluku o kazni donio sam ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je prisustvovao spektakularnom  finalu SP, i koji zbog ovog slučaja ne želi da pokvari odlične ocjene koje je Rusija dobila za organizaciju najvećeg sportskog događaja u svijetu.

Pussy Riot finale SP 0

ŠTA IM SE DESILO NAKON HVATANJA? Grupa "Pussy Riot" je na Twitteru objavila status u kojem je objasnila šta se s njihova četiri člana desilo nakon što su uhvaćeni: "Trenutna situacija, naša 4 člana su provela cijelu noć u policijskoj stanici (bez uslova za spavanje, jedenje, tuširanje itd.) i tamo su još uvijek - trebaju biti izvedeni pred sud. Zasad se suočavaju s prekršajnim optužbama".

Pussy Riot finale SP 0

(Doznajemo.com)