Alena Zajceva (20), kćerka ukrajinskog bogataša, rasplakala se pred sudom, na ročištu gdje joj je određen dvomjesečni pritvor zbog bojazni kako bi mogla napustiti zemlju.

U pritvor je odvedena u suzama, a zatvor je pokušala da izbjegne molbom da njen otac plati odštetu  familijama ubijenih.

Kćerka Vasilija Zajceva, koji je predsjednik “Grupe Tajfun” i šef uprave i predsjednik “Ukrenergočermeta”, koji radi na tržištu energetskih tehnologija, snimljena je u staklenom kavezu u sudnici na početku procesa koji bi mogao da se završi presudom na deset godina zatvora.

U svom obraćanju povrijeđenima i porodicama ubijenih, bogata je 20-godišnjakinja rekla da joj je jako žao zbog svega što se dogodilo i što ljudi zbog nje pate.

- Ovo je jedino što me sada brine. Nadam se da će porodica žrtava dozvoliti mojim roditeljima da im pomognu, jer je ovo najgore što je moglo da se dogodi. Mislim samo o tome.

Njen advokat tražio je kućni pritvor, ali sud je odlučio da ipak mora da bude iza rešetaka dok se istraga ne završi. Ono što je izazvalo zabunu su različiti rezultati nalaza urina i krvi. Prvi su pokazali da je bila pod dejstvom kanabisa, a drugi da je nije bila ni pod uticajem droge ni alkohola. Zbog tog neslaganja je naručena dodatna analiza.

Podsjetimo, ona je u srijedu u Harkovu svojim "Lexusom" na trotoaru ubila više osoba. Prethodno se sudarila s automobilom VW Touareg , koji je vozio 59-godišnji, također poslovni čovjek, Genadij Dronov.

Policija je navela da se slupala pri brzini od 100 km/h. Ona je proletjela na crveno svjetlo na semaforu, jer se te večeri navodno trkala s nekim. Inače, ona je dosad imala osam saobraćajnih prekršaja, od čega su četiri zbog prekoračenja brzine.

Zajceva u sudnici 2

Iako su mediji odmah javili da je šest osoba poginulo u incidentu, ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je stradalo pet ljudi, a da se dvije žene nalaze u teškom stanju. Među poginulim je 15-godišnja devojčica, a teško je povređena i trudnica u sedmom mjesecu trudnoće.

Kako tvrde mediji, odmah su dojurila dva džipa sa naoružanim telohraniteljima, koji su Zajcevu zaštitili od razbjesnjelih svjedoka nesreće.

POVEZANO
Alena ZajcevaŠOKANTNO OTKRIĆE: Par minuta prije nego što je UBILA PJEŠAKE kćerka tajkuna (20) radila OVO na Netu!

"Bilo je kao na ratištu", izjavio je kratko jedan od očevidaca tragedije. Na Internetu se ubrzo pojavio i snimak sa mjesta nesreće na kojem se vide tijela koja leže nepomično na putu.

Anton Geraščenko, savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova, objavio je na Internetu snimak nesreće kao upozorenje svim pješacima i, naročito, vozačima.

Prema Geraščenku, uzrok nesreće bila je brzina neusklađena uslovima gradskog saobraćaja kao i neiskustvo vozačice.

- Ova strašna tragedija u Harkivu trebala bi biti upozorenje svima pokušavaju uštedjeti nekoliko sekundi i jure da prođu kroz trepćuće žuto svjetlo na semaforu, napisao je Geraščenko.