Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske RS Ratko Mladić preminuo, ispostavilo se da ta informacija nije tačna.

Vijest o smrti  77-godišnjeg Ratka Mladića vrlo brzo je demantovana. Vjerovatno je povod bila jedna jučerašnja agencijska vijest.

- Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića se komplikuje, izjavio je Srni njegov sin Darko Mladić, pisalo je u toj vijesti.

Vijest o smrti demantirala je i  Helena Eggleston, predstavnica za javnost Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, a i spomenuti Darko Mladić, koji je izjavio da se s ocem čuo prije 45 minuta, te da mu je zvučao veoma dobro.

POVEZANO
Praljak MladićSlobodan Praljak NUDIO OTROV RATKU MLADIĆU i nagovarao ga da se ubije, a ovaj mu odgovorio...

- Takođe mu je i advokat bio u posjeti prije 20 minuta. Valjda bi nama prvo javili da se to desilo, izjavio je Mladić za Mondo, te dodao da smatra da je riječ o tzv. fake news.

Podsjetimo, spomenutu informaciju o smrti prvo je na društvenoj mreži Twitter objavio profil koji je glasio na ime ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Navedeno je kako je informaciju navodno potvrdio Abdulqawi Ahmed Yusuf, predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ).

POVEZANO
Ratko Mladić porodicaISTINA ZAŠTO SE UBILA KĆERKA RATKA MLADIĆA NAPOKON IZAŠLA NA VIDJELO: Uzela je očev pištolj kad...

Međutim, Turković je tu informaciju opovrgnula u razgovoru za Faktor.

- Ja nemam Twitter. Ništa apslutno nije tačno. To je lažni Twitter. Neko ga je napravio lažno - izjavila je Turković.

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo je 22.11.2017. godine presudu Ratku Mladiću za genocid i druge ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

POVEZANO
Ratko Mladić ICTYIZRICANJE PRESUDE RATKU MLADIĆU: Doživotni zatvor!

- Povodom vijesti koje su plasirane na navodnom profilu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH dr Bisere Turković na društvenoj mreži Twitter, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH obavještava javnost da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministrica Turković, te samim time ni vijesti koje su plasirane u javnost putem tog profila ne predstavljaju na bilo kakav način stavove, mišljenja ili informacija koje bi se mogle pripisati ministrici.

Ministrica Turković je opredijeljana blagovremenom i tačnom obavještavanju javnosti o svim aktulenim pitanjima koja se tiču rada Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali je opredijeljena korištenju zvaničnih kanala za komunikaciju sa javnosti - naveo je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

POVEZANO
Ratko Mladić Haag"Ljubi vas deda Ratko" PRAVA ISTINA IZA SKANDALOZNOG JAVLJANJA RATNOG ZLOČINCA NA TV HAPPY